DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Forbrenningsavfall blir til veisalt - Peab reduserer CO2-utslippet med 90 prosent

Ved å gå over til sirkulært salt for veivedlikeholdet reduserer Peab i Sverige sine Co2-utslipp med 10 000 tonn per år. Veisaltet utvinnes gjennom en ny metode der restprodukter fra forbrenning av avfall blir til salt.

Peab kjøper fra høsten 2022  resirkulert natriumklorid til avising på vinterføre og kalsiumklorid som brukes til støvbinding om sommeren.
Peab kjøper fra høsten 2022 resirkulert natriumklorid til avising på vinterføre og kalsiumklorid som brukes til støvbinding om sommeren. Foto: Peter Steen / Studio Toivo Steen,Peab
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
4. feb. 2022 - 10:36

Nå har Peab signert en avtale med GC Rieber Salts svenske avdeling om kjøp av sirkulært og lokalprodusert salt. Det bidrar til et mer klimatilpasset sommer- og vinterveivedlikehold på Sveriges veinett.

Hydrovolt sikrer investering på 63 millioner kroner. Pengene skal skalere opp batteriresirkuleringen i Fredrikstad.
Les også

Stor investering skal gjøre norsk batteribedrift til en av Europas største

Både for sommer og vinterføre

Avtalen innebærer at Peab fra høsten 2022 kjøper resirkulert natriumklorid til avising på vinterføre, og kalsiumklorid som brukes til støvbinding om sommeren. De sirkulære saltene produseres av flyveaske som dannes ved forbrenning av avfall.

– Vi i Peab har ambisiøse klima- og miljømål og mange konkrete initiativ for å redusere vår miljøpåvirkning, som våre ECO-produkter med ECO-betong og ØKO-asfalt. Sirkulærsaltet er et steg i riktig retning og noe som kan brukes i våre kommunale og statlige driftskontrakter i Sverige, sier Lotta Brändström, forretningsområdesjef Bygg i Peab.

De sirkulære saltene kan gi 90 prosent reduksjon i karbondioksidutslipp sammenlignet med mer tradisjonelt produserte salter. <i>Foto:  Peab</i>
De sirkulære saltene kan gi 90 prosent reduksjon i karbondioksidutslipp sammenlignet med mer tradisjonelt produserte salter. Foto:  Peab

Lokalprodusert og kortreist salt

De sirkulære saltene kan gi 90 prosent reduksjon i CO2-utslippene sammenlignet med mer tradisjonelt produserte salter.

Veisalt produseres tradisjonelt enten ved gruvedrift, eller alternativt ved tørking i saltfarmer ved Middelhavet og deretter fraktet til Sverige.

– Vi er glade for å ønske Peab velkommen som partner for vårt sirkulære, lokalproduserte salt i Sverige. Gjennom samarbeidet vil vi styrke våre kunders konkurransekraft og redusere deres karbonavtrykk, sier Fredrik Eide, administrerende direktør i GC Rieber Salt AB.

Ny fabrikk i gang fra høsten av

Sirkulærsaltet produseres i Ragn-Sells nye fabrikk nord for Stockholm, som åpner høsten 2022.

Teknologien som brukes til saltproduksjon er den egenutviklede og patenterte teknologien Ash2Salt.

De neste årene vil det komme på markedet en type hybridfly som kombinerer batterier med tradisjonelt drivstoff eller SAF (bærekraftig flydrivstoff).
Les også

Hydrogen kan bli den nye oljen i luftfartsindustrien

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.