DOKTORGRADER

Forbrenning av hydrogenblandinger

5. nov. 2002 - 08:46

En hovedkonklusjon i doktoravhandlingen hans ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU, er at utslipp av nitrogenoksider er mye mer avhengig av brennerdesign og temperatur enn av hvilke brenselblandinger av hydrogen og naturgass som benyttes.

Rørtveit har sett på reduksjon av nitrogenoksider fra hydrogenflammer. To strategier har vært fulgt og testet på mange forskjellige brennere. Disse strategiene er blandinger av hydrogen med inerte gasser og blandinger av hydrogen og naturgass (hytan).

De forskjellige inerte gassene er primært undersøkt for reduksjon av temperatur med påfølgende redusering av nitrogenoksider. Blandinger av små mengder hydrogen og naturgass er interessante på grunn av de høye produksjonskostnadene for hydrogen.

Arbeidet vil ha fundamental interesse innenfor forbrenning, og kan bli brukt som designunderlag i fremtidige brennere for hydrogenblandinger.

Avhandlingen har tittelen «NOx Emissions from Combustion of Hydrogen Mixtures / NOx utslipp fra forbrenning av hydrogenblandinger». Arbeidet er utført ved Institutt for energi- og prosessteknikk, NTNU, med professor Johan E. Hustad som hovedveileder og professor Forman A. Williams, UCSD, San Diego, som medveileder. Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd og Næringslivets idéfond ved NTNU.

Geir Johan Rørtveit er sivilingeniør (1997) fra Fakultet for maskinteknikk, NTNU. Han er ansatt som forsker ved Institutt for energi- og prosessteknikk, NTNU.

Disputas: 5. november.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.