OLJE OG GASS

– Forberedt på det verste

Amerikanske myndigheter forbereder seg på at utslippet fra brønnen i Mexicogolfen kan fortsette i månedsvis.
Amerikanske myndigheter forbereder seg på at utslippet fra brønnen i Mexicogolfen kan fortsette i månedsvis. Bilde: Reuters / Scanpix
31. mai 2010 - 07:45

Det sier Obamas rådgivere.

Les også: Oljen strømmer fortsatt ut

Har et håp

BP erklærte søndag at den siste ukens forsøk på å stoppe utslippene med å pumpe borevæske og slam inn i de ødelagte rørledningene for deretter å forsegle de med betong, ikke lyktes.

– Vi forbereder oss på det verste, men håper på det beste, sa energirådgiver Carol Browner i Det hvite hus til TV-stasjonen CBS søndag.

– I verste fall kan utslippene fortsette til august, ifølge Browner.

Nytt forsøk

BP vil trolig starte et nytt forsøk på å stanse oljelekkasjene i Mexicogolfen mandag, med nok en ny teknikk. Selskapet planlegger å rydde opp i de ødelagte rørene på havbunnen, for deretter å montere en innretning som etter planen skal samle oljen som lekker ut av borehullet.

Dette arbeidet vil mest sannsynlig starte mandag, og selve innretningen, som kalles LMRP CAP, vil bli montert en av de nærmeste dagene.

Samtidig som det nye forsøket på å avverge at miljøkatastrofen øker i omfang ble annonsert, advarte myndighetene om at utslippene av olje mens prosedyren pågår kan øke med så mye som 20 prosent.

Visste om risiko

The New York Times skrev søndag at BP trolig visste om sikkerhetsmessige problemer på oljeriggen Deepwater Horizon langt tidligere enn det selskapet har opplyst overfor etterforskerne av oljekatastrofen.

Interne BP-dokumenter antyder at selskapet blant annet var klar over risikoen ved å ta i bruk en spesiell borekappe, og sikkerhetsventilen mot utblåsning. Begge elementer man regner med spilte en sentral rolle i hendelsene som ledet opp til at riggen sank etter en eksplosjon 20. april i år. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.