KRAFT

Forbannet på statsrådens uttalelse

KRITISK: - Hvorfor er el så fryktelig skittent, spør direktør i Norsk Teknologi, Tore Strandskog.
KRITISK: - Hvorfor er el så fryktelig skittent, spør direktør i Norsk Teknologi, Tore Strandskog. Bilde: Moan Sprenger
Mona Sprenger
1. mars 2009 - 09:34

– Hva er så skittent med den norske vannkraften, spør næringspolitisk direktør i Norsk Teknologi, Tore Strandskog.

Det var på en byggkonferanse i regi av SNOVA SF i Trondheim at ministeren kom med sin kraftsalve mot eloppvarming i nye bygg.

Ingen fiende

– Jeg blir deprimert når jeg ser nye prosjekter basert på elkraft. Vi må bli mer opptatt av det som kommer ut av skogen. Lokale varmesentraler med vannbåren varme og store fjernvarmeprosjekter er det vi må bruke ressurser på, sa ministeren, ifølge VVS aktuelt.

– Vi opplever at her er det en manglende helhetlig politisk tenkning. 95 prosent av all elektrisk energi i Norge kommer fra vann eller vind, sier Strandskog, som frykter at el i klimasammenheng skal bli skviset ut som en miljøvennlig energikilde.

Kommunikasjonsdirektør Kristian Pladsen i EBL lar seg ikke provosere av energiministerens uttaleser.

– El er ikke en fiende. Det var slik man tenkte på 70-tallet. Frigjøring av el er en gammel problemstilling. Fremtidens sentrale problemstilling blir ikke først og fremst el versus varme, men fossil versus fornybar. Uansett trenger vi mer fornybar energi. Så når det gjelder fornybare energiprosjekter – både kraft og varme - er det derfor all grunn til å be Riis-Johansen holde humøret oppe.2

CO -vekting tull

Bolig og bygg står i dag for 60 prosent av alt elforbruk i Norge.

I forbindelse med ny standard for passivhus og lavenergiboliger er det foreslått å innføre et eget merke for varmesystemet i bygninger – såkalt CO 2-vekting av energi.

– CO 2-vekting av elektrisk energi er tull. Hvordan skal strøm vektes med hensyn til CO 2-utslipp? Hva skal legges til grunn for beregning av CO 2-utslipp ved bruk av strøm? Den nordiske kraftsammensetning eller den europiske, spør Strandskog.

Klimaversting

Han synes det blir helt feil hvis norsk vannkraft skal få samme merke som europeisk kullkraft.

– Ille rødt. I Norge er elektrisitet som energibærer blitt gjort til en fiende og klimaversting, sier Strandskog, som spør om elektrifisering av transportsektoren og offshorevirksomhet skal CO 2-vektes på samme måte.

– Hvorfor er elkraft så fryktelig skittent når det er snakk om bolig, men så fryktelig rent når det er snakk om elektriske biler, sier Strandskog.

Han mener at det ikke er noen klimamessige argumenter for å fase ut elvarme i Norge, og at myndighetenes satsing på fjernvarme går på bekostning av energieffektivisering.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Hvis vi skal bidra til jorden helse, må vi gjøre tiltak så raskt som mulig og kostnadseffektivt. Da er det feil, hvis en aktør skal få politisk velsignelse mens den andre ikke får det.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.