Før oppgraderte Netcom 20 basestasjoner i uka. Så la de om tempoet.

Bygger ut 4G i rasende fart.   

12. mai 2015 - 20:27

Etter overtakelsen av Tele 2 og Mobile Norway har Netcom revidert ambisjonsnivået. De vil ikke lenger være nummer to på dekning. Selskapet vil bli kvitt lillebrorstempelet, og skal bli like bra som Telenor ved å bygge 4G i stor fart.

I fjor oppgraderte de rundt 20 basestasjoner i uka. Nå ligger tallet på rundt 55 i uka. De har også vært oppe i 112 ukentlige ombygninger.

– Nå har vi en befolkningsdekning på 86 prosent på 4G. Vi skal ha 90 prosent i sommer, og i løpet av neste år skal vi dekke 96 prosent av befolkningen i landet. Det er to år før det vi har forpliktet oss til, sier teknisk direktør i Netcom, Jon Christian Hillestad.

Han forteller at den norske organisasjonen er mye mer selvstendig i dag enn for et år siden. Siden oppkjøpet er NetCom ikke lenger like integrert i Telia Sonera som før. Nå fattes de fleste beslutningen om Norge i Norge.

Belyser Aker Brygge: En liten antenneklynge skal gi alle som frekventerer Aker Brygge mye bedre kapasitet.
Norge.Belyser Aker Brygge: En liten antenneklynge skal gi alle som frekventerer Aker Brygge mye bedre kapasitet. ORV

Les om: Én ballong kan gi 4G til hele Østfold

Bygger forskjellig

Hillestad sier de har en utbyggingspolitikk som skiller seg fra Telenors. De går inn i et område, skifter ut all utrustning i basestasjonene for så å skru dem på med en gang.

Netcom mener det er mer rasjonelt å bygge ut regionsvis. Telenor bygger ut de som har størst befolkningsgrunnlag først og tar resten senere.

– Dette handler bare om ulike filosofier, ikke hva som er best. Vi ser tydelig at når folk får et godt 4G-nett, så femdobles bruken, sier han.

Les også: Bygger verdens største 4G-nett til sjøs

Høyere ytelse

Det som bygges ut fremover vil bli utstyrt med det som kalles LTE Advanced, eller LTE Pluss som det også kalles.

Dette er en ny teknologi som spleiser frekvensbånd som gir vesentlig høyere ytelse. Teoretisk kan den gi opp imot 300 Mbit/s, men i hvert fall i starten kan brukere vente seg over 200 Mbit/s. Selv om basestasjonene er belastet med normal trafikk.

– Vi kommer ikke til å begrense hastigheten for de som har bonnementene som inkluderer en månedlig datamengde fra 50 til 200 GB. Det er faktisk en fordel for all trafikken på basestasjonen at mange avvikler den på LTE A. Denne teknologien utnytter kapasiteten mer effektivt, og det får de som bruker både 3G og 4G glede av, sier dekningsdirektør i Netcom, Tommy Johansen.

Klar på brygga: Oppå et loft i et skur vis a vis Aker Brygge er en av NetComs ferske basestasjoner. I skapet som dekningsdirektør i NetCom, Tommy Johansen, viser frem er alle mobilteknologiene integrert og ta mindre plass enn noen gang før.
– Vi kommer ikke til å begrense hastigheten for de som har bonnementene som inkluderer en månedlig datamengde fra 50 til 200 GB. Det er faktisk en fordel for all trafikken på basestasjonen at mange avvikler den på LTE A. Denne teknologien utnytter kapasiteten mer effektivt, og det får de som bruker både 3G og 4G glede av, sier dekningsdirektør i Netcom, Tommy Johansen.Klar på brygga: Oppå et loft i et skur vis a vis Aker Brygge er en av NetComs ferske basestasjoner. I skapet som dekningsdirektør i NetCom, Tommy Johansen, viser frem er alle mobilteknologiene integrert og ta mindre plass enn noen gang før. ORV

Les om Ericsson: Slik skal 5G endre verden

Nest best i verden

Hillestad er meget fornøyd med fremdriften det siste året. Netcom har økt kundenes opplevde hastighet, samtidig som de har overført en million norske kunder fra Telenors nett til deres eget etter oppkjøpet.

– I en internasjonal måling basert på brukernes erfaringer ble vi bare slått av Vodaphone i Spania. Vi har også fått ros fra tyske eksperter på telesikkerhet. Det er vi fornøyd med, men generelt ligger sikkerhetsnivået høyt hos alle teleoperatørene i Norden, sier han.

Visste du at:  – Spania har raskest mobilnett

Tale over 4G

Akkurat som Telenor jobber Netcom også med VoLTE, det vil si tale over 4G. Men selskapet vil ikke forplikte seg til en introduksjonsdato ennå.

– Det vi opplever nå er at mange har dataforbindelse over den langtrekkende 800 MHz-frekvensen, selv om de er utenfor rekkevidde for tale over 2G på 900 MHz.

– Har du fri sikt, har vi rapporter om at folk får høy datahastighet på innpå seks mils avstand fra basestasjonen, sier Johansen.

Les også: Netcom tar i bruk nye 4G-frekvenser

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.