NYHETER_BYGG

For mye feildrift

15. feb. 2001 - 20:12

Sanitasjonsprofessor Oddbjørn Sjøvold, som arbeider ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) i Levanger, er kraftig provosert over mangelen på kunnskap om å drive ventilasjonsanlegg. Ofte ligger banale årsaker bak feilbruken. Nå vil Sjøvold ha en skikkelig oppvask for å rense lufta.

Temperaturkontrollen svikter i mange offentlige ventilasjonsanlegg ved at innblåsningslufta har for høy temperatur. Sjøvold understreker at det bare tar noen sekunder å justere temperaturen på anleggene, og at mer kunnskap om hvordan de fungerer vil gi både økonomisk gevinst og helseffekt.

Fra sin base ved HiNT har Sjøvold undersøkt ventilasjonsanleggene i et tjuetall offentlige bygninger i Nord-Trøndelag. Han er rystet over tendensen til feil bruk av moderne ventilasjonsanlegg, og har ingen tro på at situasjonen er bedre i landet for øvrig. Samfunnet kunne etter hans mening spart store summer og bedret inneklimaet med enkle grep.

Skrekkeksempler

Ved mangelfull kontroll av innetemperaturen blir det for varmt i lokalene. Sjøvold har målt temperaturer på opptil 26° C i et undervisningslokale. I en datasal med 38 personer til stede var temperaturen på innblåsningslufta i ventilasjonsanlegget over 22° C. Dette ga en romtemperatur på 26 grader. I kontorlokaler bør innblåsingslufta, ifølge Sjøvold, holde mellom 16 og 18 grader ved omrøringsventilasjon. Han understreker at det skal være “undertemperatur” på innblåsningslufta, og at panelovner, datamaskiner og menneskene som oppholder seg i rommet, sørger for riktig slutt-temperatur.

– Man skal ikke ha baderomstemperatur i kontorbygninger, kommenterer han. Optimal innetemperatur ligger på mellom 20 og 21 grader.

– Jeg opplevde et annet skrekkeksempel i et industrilokale. I dette lokalet beregnet vi en ideell temperatur på 18° C, ettersom aktiviteten var høyere enn i et kontorlokale. Innetemperaturen lå imidlertid på 23 grader, og svetten rant av dem som arbeidet der, sier han.

Millioner å spare

Professor Sjøvold er heller ikke fornøyd med forholdene ved sin egen arbeidsplass. HiNT har fått en kombinasjon av nye og oppussede lokaler ved den tidligere spesialskolen Røstad i Levanger. Sjøvold anslår at den såkalte Nylåna rommer cirka 100.000 kubikkmeter inneluft per time.

– Hvis temperaturen på innblåsningslufta reguleres ned fra 23 til 18° C, kan skolen spare bortimot 50.000 kroner hvert år. Gevinsten gir igjen rom for investeringer på opp mot en halv million kroner, så det sier seg selv at det er lønnsomt å kontrollere innetemperaturen, sier Sjøvold.

Dermed gir han også klare signaler om et voldsomt innsparingspotensial når det gjelder energiforbruk på landsbasis. – Det er klart at det ligger store muligheter her. Jeg håper bransjen selv tar ansvar for at det blir gitt tilstrekkelig opplæring i drifting av ventilasjonsanlegg.

Slik virker det

Moderne ventilasjonsanlegg basert på omrøringsventilasjon er i hovedsak bygd opp rundt prinsippet om at innblåsningslufta kommer inn på nivå med taket i utkanten av rommet, og at luftstrålen “kleber” seg til takflata inn mot midten av rommet. Hastigheten avtar etter hvert som lufta blir avkjølt ved innblanding av romlufta, og til slutt drysser den nye lufta ned i rommet.

– Når innblåsingslufta har for høy temperatur, blir den liggende langs taket og forsvinner ut med avtrekkslufta. Dermed har mye av energien og vitsen med ventilasjonsanlegg forsvunnet ut i det blå, sier sanitasjonsprofessor Oddbjørn Sjøvold.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.