PRODUKSJON

For full rulle

Anders J. Steensen
10. nov. 2004 - 10:31

Mjøndalen: Bragernes Maskin AS har spesialisert seg på maskiner som ruller sammen papir og legger det i ferdige pakninger. De har kunder over hele verden.

- Våre maskiner kan rulle papir med og uten kjerne eller med forsterket papp i midten. Med ekstrautstyr kan maskinene pakke papiret inn i folie eller papir, legge en tapebit rundt eller legge rullene i pappeske, forteller daglig leder og alt-mulig-mann Ole Isaksen.

Årlig produserer tretten ansatte mellom åtte og ti slike papirrullemaskiner. Omsetningen ligger på rundt 16 millioner kroner.

- Vi ruller greit, men dagens lave dollarkurs er en utfordring. Våre konkurrerende bedrifter ligger i Tyskland og USA. Vi klarer oss fint mot euro, men en lav dollarkurs påvirker prisene direkte, forteller Isaksen. Og han har grunn til bekymring siden 98 prosent av produksjonen eksporteres.

Lange tradisjoner - ny teknikk

Bragernes Maskin har vært i virksomhet siden 1914 og ble registrert som egen bedrift i 1918. De drev stort sett med vedlikehold av maskinene til de mange papirfabrikkene i drammensområdet. Fra midten av 50-tallet begynte de å produsere egne maskiner, og fra 1973 satset de på papirrullemaskiner.

- Tidligere var mye av en maskins utrustning pneumatisk, mens den i dag er elektrisk styrt. Presisjonen blir langt større på utstyr som er elektrisk styrt med servomotorer. Det gir jevnere og bedre kvalitet produktene, sier Isaksen.

Selve de elektriske komponentene kjøpes inn, men Bragernes Maskin har en elektriker ansatt som monterer utstyret på maskinene.

- For å styre den elektriske utrustningen bruker vi PLS-er. De leveres fra Omron. Programmering av PLS-ene gjøres av Selmatic i Solbergelva.

Isaksen kan for øvrig tilby å bygge om gamle maskiner til moderne teknologi.

Norge-tillegg

Siden Bragernes Maskin leverer verden over, kan de lett sammenlikne seg med priser i andre land.

- Vi lider noe av et Norge-tillegg i prisene fra våre underleverandører. Alt elektrisk utstyr er langt dyrere i Norge enn i andre land. Dette er en stor utfordring for norske leverandørbedrifter, forteller Isaksen.

Han er også bekymret for det byråkratiet som etter hvert er bygget opp rundt levering av maskiner til bedrifter. I særlig grad gjelder dette CE-merkingen og sertifisering, som bidrar til mye ekstraarbeid for mindre bedrifter.

- Kontrollen hos kundene er streng, og siden vi kommer fra et lite land, er de ofte pirkete i mottakerlandet. Det kan koste oss dyrt, påpeker Isaksen.

På nett

Snart kan maskinene koples til internett. Da kan Isaksen følge med på maskinenenes tilstand, oppgradere programvare og gi beskjed om mulig vedlikeholdstiltak fra Mjøndalen.

- Det kan spare kostnader både for kundene og oss, men dessverre ser det ut til å være vanskelig å overbevise kundene om slike løsninger. Årsaken er først og fremst at mange bedrifter er skeptiske til å slipe andre inn i sitt produksjonsapparat.

- Men vi gjør jo dette for å forbedre servicen og dermed økonomien både for oss og kunden. Vi vurderer derfor å knytte internettilkoplingen opp mot garantiperioden og service- og vedlikeholdsavtalene til maskinene.

3D nødvendig

Isaksen fungerer som administrerende direktør, selger, servicemann og konstruktør av maskinene. En stor del av dagen tilbringer han for skjermen hvor Autodesk Inventor sveiver og går.

- Uten DAK/DAP-programvaren hadde vi ikke eksistert. Vi begynte å bruke Autocad tilbake i 1984, men den store forskjellen kom da vi gikk over til 3D konstruksjon. Disse modellene kan vi overføre både til fresemaskinen vår og til en av dreibenkene. Kvaliteten i produksjonen er blitt betydelig bedre etter at vi innførte 3D modellering og konstruksjon, understreker han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.