INDUSTRI

For første gang i Norge skal det produseres gjenbruksflasker av brukte plastflasker

Slutt på å sende plasten ut av landet.

Returplasten i Norge skal få et lengre liv.
Returplasten i Norge skal få et lengre liv. Bilde: colourbox.com
21. feb. 2020 - 07:50

Fram til nå har Norge sendt 18.000 tonn plastflasker i året til Sverige og Tyskland for resirkulering. Nå får plasten nytt liv som nye flasker i Norge i stedet.

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder å pante tomgods og panter 88 prosent av drikkeemballasjen, skriver Adresseavisen. Alt sorteres og sendes til returbedriften Infinitums tre anlegg i Fetsund på Østlandet, Torgård i Trondheim og i Bjerkvik i Nordland.

Aluminium- og glassemballasje resirkuleres igjen og igjen, men plastens gjenbruksgrad har vært langt lavere. Nå skal det for første gang produseres gjenbruksflasker i Norge av brukte plastflasker. Planen er at alle flasker som pantes i Norge kan gjenvinnes på resirkuleringsanlegget på Heia ved Fetsund fra 2021, ifølge Infinitum.

Mens returplasten som blir sendt ut av Norge gjerne blir brent, gjenvunnet som varme, og dermed kun brukt én gang, skal plasten fra nå få et mye lengre liv.

– Det er veldig artig at vi nå vil få dette her i landet. På denne måten kan plastflasker bli resirkulert rundt 100 ganger, sier Åge Skagen, avdelingsleder i Infinitum og leder for bedriftens innsamlingsanlegg på Torgård i Trondheim.

Det nye anlegget ligger i Fetsund og skal produsere en råvare, kalt preform-flasker, av såkalt granulat, som er laget av returplasten. Disse blåses opp til nye flasker i tapperiene og fylles med brus, vann, øl, saft og annen drikke. 

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.