KRAFT

– For dyrt med vindmøller til havs

VANN IKKE VIND: Ola Borten Moe er ikke enig med sin forgjenger Riis-Johansen i at havvind kan bli framtidens industrieventyr. Han vil heller ha mer vannkraft.
VANN IKKE VIND: Ola Borten Moe er ikke enig med sin forgjenger Riis-Johansen i at havvind kan bli framtidens industrieventyr. Han vil heller ha mer vannkraft. Bilde: Scanpix
17. mars 2011 - 07:18

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) mener det vil bli for dyrt å bygge ut vindmøller til havs.

– Det er ikke noen vits for meg å bruke mange skattemilliarder til å bygge en vindfarm til havs bare for at den skal ligge til havs, sier Borten Moe til Stavanger Aftenblad.

Havvind: 51 prosent vekst

Ikke lønnsomt

Dermed bryter han med standpunktet til sin forgjenger og partifelle, Terje Riis-Johansen, som har løftet fram havvind som framtidens industrieventyr.

– Det er ikke utlysning av arealer som er problemet, hav er det nok av. Det er lønnsomheten. Vi trenger virkemidler for å få ned prisen på vindmøller til havs, og der tenker jeg at vår rolle blir å bidra til teknologiutvikling, sier Borten Moe.

Les også:

Vannkraft viktig

Spørsmålet om å legge elver og fossefall i rør for å produsere vannkraft har alltid vært politisk omstridt. Men Borten Moe vil gjerne ha mer av det.

– Jeg er svært positiv til vannkraftutbygging, sier Borten Moe.

– Det er en stor, viktig ressurs som vi må forvalte rett. Noen ganger innebærer det at vannet må få gå slik det alltid har gjort alltid. Andre ganger innebærer det at vannet må legges i rør.

Les også: Vannkraften er blitt dyrere

– Fritt fram

Han understreker likevel at verneplanene ligger fast.

– Det er ikke diskusjon rundt verneplanene Men hvis vassdraget ikke er fredet, er det fritt fram for å sende inn konsesjonssøknad om utbygging. Da vil vi ta stilling til den når den kommer.

Vel 60 prosent av vannpotensialet i Norge er allerede utbygd, mens 23 prosent er vernet, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

TU mener: Få fart på energi-politikken, Ola!

Norges nye olje- og energiminister: Lofot-olje, gasskraft og monstermaster

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.