DOKTORGRADER

For dårlig temperaturkontroll i matvaredistribusjonen

27. jan. 2003 - 14:04

Dette skriver sivilingeniør Anne Karin Torstveit Hemmingsen (31) fra Kristiansand i sin doktoravhandling ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU.

Undersøkelsen viser at butikkene er lite flinke til å rette seg etter krav i forskrifter og ønsker fra produsenter og konsumenter.

Avhandlingen omhandler spesielt bruk av såkalt modifisert atmosfærepakking (MAP) i ferskvareomsetningen. Denne har gitt produsenter og distributører nye utfordringer i arbeidet med å få til en bedre temperaturkontroll, noe som er viktig for holdbarhet og kvalitet.

Hemmingsens målinger og beregninger har gitt et betydelig bidrag til kunnskap om hvordan kjøling og temperaturkontroll kan gjennomføres. Arbeidet med å dokumentere effekten av MAP på nedkjøling og oppvarming er nyskapende og viser problemene som oppstår når modifisert atmosfærepakking benyttes.

Effekten på matvarekvaliteten av superkjøling (delvis utfrysing av vann) studeres også i arbeidet. Denne teknikken kan medvirke til å kontrollere temperaturen, særlig i MAP-pakkede varer, og resultatene viser fordeler i kvalitet.

Torstveit Hemmingsens doktorgradsarbeid dekker flere fagdisipliner og viser sammenhengen mellom fagområdene og muligheten for å forbedre kvaliteten i matvareomsetningen.

Avhandlingen har tittelen «Quality of fresh foods / Kvalitet av ferskvarer». Arbeidet er utført ved Institutt for energi og prosessteknologi, NTNU, med professor Ola M. Magnussen som hovedveileder og førsteamanuensis Turid Rustad som medveileder. Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd.

Anne Karin Torstveit Hemmingsen er sivilingeniør (1997) fra Fakultet for kjemi og biologi, NTNU, og har disputert for graden dr.ing. Hun er ansatt som forsker ved Sintef Energiforskning AS.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.