MOTOR

– For dårlig helikopteropplæring

Det høyre baksetet sto tomt. Derfor slapp de tre ombord unna ulykken med lettere skader.
Det høyre baksetet sto tomt. Derfor slapp de tre ombord unna ulykken med lettere skader.Bilde: Havarikommisjonen

Bare flaks og tilfeldigheter gjorde at de tre om bord slapp unna med lettere skader da det lette helikopteret krasjet inn i en tankbil.

Ni måneder etter havarerte et annet helikopter under samme omstendigheter – tap av halerotoreffekt.

Nå er Statens havarikommisjon (SHT) for transport bekymret for kvaliteten på norske flygerskoler.

Krasjet i tankbil

Den alvorligste ulykken skjedde på Rudskogen i Østfold 29. oktober i fjor.

Det lette, amerikanske helikopteret av typen Robinson Helicopter Company R44 Raven I hadde en flyger og to passasjerer om bord. Oppdraget var å filme et anleggsområde.

Ved et pukkverk hovret helikopteret i lav høyde, cirka to meter over bakken, i omtrent 15 sekunder før det plutselig begynte å dreie mot høyre. Helikopteret skal ha rotert ukontrollert i to hele runder før det krasjet sidelengs inn i en parkert tankbil og ble liggende opp ned på hytta.

Mye flaks

Helikopterets kabin fikk omfattende skader i sammenstøtet. Et helikopter er ikke utstyrt med airbager som moderne biler. Skadene var størst i området ved høyre baksete. Til alt hell var dette det ene setet som sto tomt.

Heldig var også treffpunktet på tankbilen og at batteriet ikke løsnet fra nesa i forhold til brannfaren. Den ene drivstofftanken ble nemlig tømt utover området.

– Ikke teknisk svikt

Fartøysjefen var en mann (49) som hadde hatt privatflygersertifikat for helikopter i et knapt år da ulykken skjedde. Han forklarte til Havarikommisjonen at det ikke var respons fra pedalene i sekundene før havariet.

SHT avskriver imidlertid at ulykken skyldtes teknisk svikt, men derimot et fenomen som kalles LTE – Loss of Tail rotor Effectiveness, eller tap av halerotoreffektivitet på norsk.

– LTE er et fenomen som kan oppstå ved manøvrering i lav hastighet på alle konvensjonelle helikoptertyper, uten at det er noe galt med helikopteret, skriver Havarikommisjonen.

Uerfarne er for sene

Når LTE oppstår, genererer ikke halerotoren tilstrekkelig kraft til å opprettholde retningskontroll. Halerotoren har ikke nødvendigvis steilet ut, men mister effekt.

Ifølge SHT er det særlig flygere med begrenset flygererfaring som er for sene til å oppdage og arrestere uønsket dreining i tide.

Trolig var LTE også årsaken til at et helikopter av typen Robinson R22 11. juli i år plutselig snurret ukontrollert mot høyre og landet hardt da en soloelev fra European Helicopter Center (EHC) trente på vekslende sideveis hovertaksing i medvind på Sandefjord lufthavn Torp.

Større LTE-fokus

De to LTE-relaterte ulykkene på under et år bekymrer SHT som nå fremmer en sikkerhetstilråding:

– Vi tilrår Luftfartstilsynet å vurdere om de norske helikopterskolene, ved opplæring til både privat- og trafikkflygersertifikat, fokuserer tilstrekkelig på fenomenet LTE og hvordan det best kan unngås.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.