NATURVITENSKAP

Følsomme sensorer for rommet

Presens AS på Gaustad utvikler fortsatt fintfølende sensorer. Markedet er i første rekke olje- og gassindustrien, men nå har bedriften også fått en strategisk viktig romfartskontrakt.

Kontrakten er inngått med den europeiske romfartsorganisasjonen Esa. Oppdraget er å utvikle og kvalifisere en kombinert trykk- og temperatursensor for bruk i satellittmotorer.

- Dette er en viktig strategisk kontrakt både for Esa og Presens da det i dag ikke finnes noen europeiske leverandører av høykvalitets trykksensorer til romfartsindustrien, sier salgsdirektør Stefan Werner hos Presens AS.

USA-dominans

I dag leveres praktisk talt alle trykksensorer som anvendes i europeiske romfartøyer av amerikanske produsenter. Kontrakten mellom Presens og Esa vil sikre tilgjengeligheten av europeisk teknologi til romfartsindustrien i fremtiden. Utviklingsprosjektet skal være ferdigstilt i fjerde kvartal i år.

- Presens' teknologi kjennetegnes av høy nøyaktighet og lav vekt. Dette i kombinasjon med selskapets erfaring med krevende anvendelser var utslagsgivende for vårt valg av utviklingspartner, sier prosjektansvarlig Martin Lang hos Esa.

Presens har hatt et tett samarbeid med Norsk Romsenter for å sikre denne kontrakten. I tillegg har selskapet Astrium, Europas og et av verdens ledende romfartsselskaper, vært en viktig medspiller. Dette selskapet vil også være direkte involvert i prosjektet for å sikre at sluttproduktet er i samsvar med de krav som stilles for bruk i fremtidige romfartsprosjekter.

Fra fire til fem

Fire følsomme fyrer. Slik presenterte vi Presens AS i en reportasje i serien Morgendagens bedrifter i TU nr. 14 2000. Fra september i fjor ble de fem. Da ble Stefan Werner ansatt som salgsdirektør. Han er sivilingeniør fra Chalmers i Gøteborg. De siste par årene har han jobbet som frittstående konsulent, og var før det ansatt i fem år hos Tandberg Television.

- Min oppgave blir å kommersialisere det selskapet har utviklet så langt, sier Werner. - Corrosion AS er i dag vår største kunde. Vi er OEM-leverandør av trykk og temperatur sensorelementer som de bygger inn i sine overvåkingssystemer. Deres kunder er selskaper som FMC, Kongsberg Offshore, ABB, Kværner med flere. På denne måten er våre sensorer representert i installasjoner hos alle de store oljeselskapene, sier han.

Han håper at Esa-ordren kan fungere som døråpner mot nye markeder. Men det er ingen grunn til å vente rask ekspansjon i selskapet. Fokus vil fortsatt være rettet mot lønnsomhet som utgangspunkt for en fortsatt sunn drift.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.