INDUSTRI

Follum kan knekke for godt

Truls Tunmo
21. sep. 2007 - 10:34

Ved Norske Skog Follum på Hønefoss, er den nye situasjonen til å ta og føle på etter at det i forrige uke ble kjent at Norske Skog kommer til å redusere bemanningen.

– Folk vil prøve å få nye jobber så fort som mulig, og forsvinner nå som fluer. Det er mye prat om nedbemanning, og mange ansatte vil bort før de blir permittert, sier en sentral kilde med en ledende stilling ved Follum.

Stans for alltid?

Vedkommende, som har mange års fartstid ved fabrikken med om lag 500 ansatte, ser ikke lyst på situasjonen.

– Folk lukter lunta og ser faren hvis en av papirmaskinene stopper. Hvis den må stå et halvt år, er det grunn til å frykte permitteringer. Faren for at maskinen ikke blir startet opp igjen er stor. Det vil kreve både forbedringsprogram og ingeniører, og det tar minst to år før vi fullt ut kan dra nytte av en ingeniør som må læres opp, sier kilden som vil være anonym.Overproduksjon

Hjørnestensbedriften på Hønefoss må antakeligvis kutte produksjonen neste år med 60.000 – 70.000 tonn avispapir. Totalt skal det neste år kuttes 200.000 tonn med standard papirkvalitet i konsernets produksjon. Dette må mange ansatte blø for.

– Markedet er ikke interessert i å betale for et overskuddslager. og vi kan ikke sitte med denne lageroppbygningen. Derfor må vi ned til samme omfang på lagerbeholdningen som vi hadde i 2006, sier Follum-veteranen.

Hvilke stillinger har de som nå ønsker seg bort?

– Det er folk med stillinger i flere kategorier, men mange av dem er nøkkelpersoner innenfor drift og vedlikehold, sier kilden.

Redd for å miste mangeInformasjonsleder Erik Due ved Norske Skog Follum innrømmer at bekymringen råder.

– Vi må se på hvordan de 200.000 tonnene med papir skal kunne tas ut av produksjonen internasjonalt. Nå jobbes det med dette, og utfallet er ikke gitt før i oktober. Folk er bekymret, noe vi forstår veldig godt. Vi håper på løsninger, men frykter vi kan miste mye folk, sier Erik Due.

Han vil ikke spekulere i hvor mange som kan bli permittert.

– Ledelsen jobber for å finne løsninger som gjør at vi beholder arbeidsstokken i størst mulig grad, men som også er til beste for bedriften. Vi ønsker ikke permitteringer, men kan heller ikke utelukke at de kan komme. Det er viktig å ikke skape et urealistisk bilde, sier Erik Due.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.