KLIMA

Folkeaksjon for Hardanger eies av millionær

BETENKELIG: Forsker Anders Todal Jensen ved NTNU er betenkt over at et aksjeselskap eid av Johan Fredrik Odfjell (bildet) regnes som en del av miljøbevegelsen.
BETENKELIG: Forsker Anders Todal Jensen ved NTNU er betenkt over at et aksjeselskap eid av Johan Fredrik Odfjell (bildet) regnes som en del av miljøbevegelsen. Bilde: Scanpix
28. okt. 2010 - 07:33

Folkeaksjonen er egentlig et aksjeselskap uten medlemmer eller valgte organer, skriver Klassekampen.

– Retorisk tilsløring

Forsker Anders Todal Jensen ved NTNUs institutt for sosiologi og statsvitenskap er betenkt over at et aksjeselskap regner som en del av miljøbevegelsen.

– Det er noen grunnleggende forskjeller mellom det å organisere en faktisk folkebevegelse, der hver aktive deltaker har én stemme, og det å ha et selskap med generalforsamling, der enn eller annen opptrer som eier av folkebevegelsen. Det er i beste fall begrepsforvirring og i verste fall en heftig retorisk tilsløring, sier han til Klassekampen.

– Trenger slagkraft

Klaus Rasmussen.
Styreleder Klaus Rasmussen i Bevar Hardanger mener mastesakens spesielle natur rettferdiggjør den utradisjonelle organisasjonsformen.

– Jeg skal ikke si at det er umulig å mobilisere så raskt og omfattende som vi har gjort, i en av de tradisjonelle, medlemsbaserte organisasjonene, men man står ikke like fritt til å samarbeide med andre aktører. For å ha slagkraft til å kjempe mot Aps stortingsgruppe, Statnett og Olje- og energidepartementet, trenger man den friheten, sier han. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.