KLIMA

Følg ekstremværet torsdag

Her får du siste nytt om ekstremværet «Hans».

Ekstremværet Hans fører med seg deler av bygninger og hele hus nedover Drammensvassdraget torsdag etter at ekstremværet Hans herjer.
Ekstremværet Hans fører med seg deler av bygninger og hele hus nedover Drammensvassdraget torsdag etter at ekstremværet Hans herjer. Foto: Frederik Ringnes / NTB
10. aug. 2023 - 08:32

Strømmasta ved kraftverket på Braskereidfoss skal sprengesv 

17:08: Det er besluttet av strømmasten med strømledninger som strekker seg over elva ved kraftverket Braskereidfoss, ifølge politiet.

Politiet bekrefter at strømmasta i elva skal sprenges. Ingenting vil derimot skje før klokken 18.00, skriver Østlendingen.

En feil førte til at turbinene stoppet i Braskereidfoss kraftverk onsdag morgen. Da skulle flomslusene i demningen åpnet seg automatisk, noe som ikke skjedde. Etter hvert flommet vannet inn i kraftstasjonen, og onsdag ettermiddag brast demningen.

Det er allerede sendt tre personer fra Bedriften VP Metall fra Raufoss for å bistå med ekspertise i spredningen.

(NTB)

Eksperter sendt til Braskereidfoss for å bistå i mulig sprengning av høyspentledninger

16.09: Bedriften VP Metall fra Raufoss har sendt tre personer til Braskereidfoss. De skal bistå med nødvendig ekspertise om høyspentledningene i Glomma skal sprenges.

– Det er en håpløs situasjon som vi forhåpentligvis kan bidra positivt i. Det er en nødsituasjon. Foreløpig har vi ikke løst saken, men vi har trua på at vi kan gjøre det, sier daglig leder Johnny Tollefsbøl i VP Metall til Oppland Arbeiderblad.

En feil førte til at turbinene stoppet i Braskereidfoss kraftverk onsdag morgen. Da skulle flomslusene i demningen åpnet seg automatisk, noe som ikke skjedde. Etter hvert flommet vannet inn i kraftstasjonen, og onsdag ettermiddag brast demningen.

Klokken 16 torsdag skulle involverte møtes for å avklare om høyspentledningene skal sprenges.

Ett av alternativene som vurderes, er nemlig sprengning for å bli kvitt kablene som henger over elven. Torsdag står det fortsatt en mast med strømledninger som strekker seg over elven.

– Vi er kalt inn for å kappe trådene, så får vi se. Det kan dukke opp noe som gjør at det er uforsvarlig. Vi mener i hvert fall at dette skal la seg gjøre, sier Tollefsbøl til avisen.

(NTB)

 

Uvisst hvor lenge Moelven og Forestia blir uten strøm

15.26: – Vi er i gang med å finne løsninger slik at industrien som er berørt kan få tilgang på strømmen de trenger skriver Ingeborg Tennes, kommunikasjonsleder i Elvia til Teknisk Ukeblad. 

Trelastprodusenten Moelven Våler og Forestia som produserer ulike byggematerialer har mistet deler av kraftforsyningen etter hendelsen ved Braskereidfoss kraftverk i går.

– Har dere funnet årsaken til brannen i trafostasjonen?

– Siste nytt fra våre folk på stedet er at vi akkurat har fått tilgang til transformatorstasjonen, men det er for tidlig å si noen om skadeomfang og årsak. Det har vært både varmeutvikling og røyk under hendelsen som må hensyn tas, sier Tennes. 

- Noen medier melder om kraftverket at «En nettfeil onsdag morgen gjorde at aggregatene ved anlegget stoppet opp ca. klokken 06.30»… Hva var årsaken til nettfeilen?

– Vi jobber nå med å avdekke hva som har skjedd. Det er for tidlig å si noen om skadeomfang og årsak. 

Per nå er det ingen i Braskereidfoss-området som er uten strøm, med unntak av det berørte kraftverket og et renseanlegg. Kapasiteten til industrien i nærområdet er begrenset. 

(Ellen Viseth)

Demningen i Braskereidfoss kollapset i går fordi den ene luken satt fast og vannmengden kunne derfor ikke reguleres. <i>Foto:  Eirik Urke</i>
Demningen i Braskereidfoss kollapset i går fordi den ene luken satt fast og vannmengden kunne derfor ikke reguleres. Foto:  Eirik Urke

 

«Hans» fører til nye regnrekorder

15.16: 14 av Yr sine værstasjoner har satt ny rekord for døgnnedbør, skriver Metrologene på Twitter. Rekorden er uavhengig av hvilken måned i året man ser på. I tillegg har en stasjon tangert sin gamle rekord. 13 av stasjonene satte også en ny rekord for døgnnedbør i august. 

Kartet viser en oversikt over døgnnedbøren rundt på de forskjellige stasjonene. 

Flere værstasjoner har satt nedbørsrekord <i>Foto:  Metrologene Yr</i>
Flere værstasjoner har satt nedbørsrekord Foto:  Metrologene Yr

(Vilde Alstad)

 

Finans Norge: Flomskader på rundt en milliard kroner

14.50: Forsikringsselskapene har hittil registrert nær 5000 flomskader etter ekstremværet Hans. Erstatningene anslås til rundt én milliard kroner.

Det viser beregninger fra Norsk Naturskadepool og Finans Norge.

– Anslagene er foreløpige, og vi frykter flere skader. Vi følger situasjonen rundt Drammensvassdraget og varslingene nøye, sier kommunikasjonsansvarlig i Norsk Naturskadepool, Stine Neverdal.

Omfattende skader på veier og annen infrastruktur er ikke med i disse beregningene.

– Mange mennesker er berørt av ekstremværet. Skadeomfanget etter Hans er så omfattende at det nødvendigvis vil ta tid å utbedre alle skadene, sier Neverdal.

(NTB)

 

Bergensbanen åpner for overnatting i vogn på innstilte tog

14.49: Vy åpner for at de som har billett på innstilt nattog på Bergensbanen, kan sove i vognen.

Vy innstiller avganger på Bergensbanen fredag 11. august. Dette gjelder de planlagte nattogene, samt 602 og 601. Samtidig åpner Vy for at de som har billett til nattoget, kan få sove i vognen på endestoppene Oslo og Bergen.

– Det er rett og slett fordi vi ser at noen blir litt fortvilet når de ikke har et overnattingstilbud. Vi får jo ikke tatt deg noe sted, men du får i hvert fall tak over hodet, sier pressevakt Åge-Christoffer Lundeby i Vy til Bergens Tidende.

De som tar i bruk dette tilbudet, vil likevel få refundert billetten.

Bergensbanen er i utgangspunktet stengt mellom Geilo og Hønefoss på grunn av ekstremværet, men banen går mellom Bergen og Geilo, snur på Geilo og kjører tilbake.

(NTB)

10 til 15 hus isolert i Kinn

14.34: Det er meldt om et ras på fylkesvei 5697 i Kinn, i følge BT og Vest politidistrikt på Twitter

– Første mann på plass var brannvesenet, og han melder at raset er 50 meter bredt, og stoppet i autovernet, men det er mye løsmasser i fjellet, sier trafikkoperatør Jørgen Bødtker i Vegvesenet.

Det er ingen mistanke om at noen er tatt av raset, men det er ifølge Bødtker 10–15 hus som ligger innenfor der veien er sperret.

– Det er tragisk for de som bor der inne veien er sperret. Vi kommer til å gjøre alt vi kan for å åpne veien så fort som mulig, men det må være trygt for de som bor der og de som jobber med dette, sier Bødtker.

(Vilde Alstad)

 

200 isolert i Nesby – kommunen tilbyr handlehjelp

14.11: Rundt 200 mennesker er isolert fra omverden på grunn av uværets herjinger i Nesbyen i Hallingdal. Kommunen har sendt ut SMS hvor de tilbyr handlehjelp.

– Det er en kaotisk situasjon. Vi vet ikke om alle har mat. Det er noen eldre som bor der. Vi har prøvd å ringe mange, men vi vet ikke om vi har nådd alle, sier Nesbyen-ordfører Tore Haraldset til NRK.

Rukkedalsveien har rast ut og er ødelagt flere steder mellom Nesbyen og Rukke. Det vil trolig ta tid før veien kan åpnes igjen. Dette fører til at rundt 200 innbyggere er isolert i Rukkedalen i Nesbyen. 

– Dette er en veldig alvorlig situasjon og det er grunn til bekymring, ordføreren.

Kommunen har ikke oversikt over alle isolerte og på grunn av utfordringer med mobilmaster får de ikke kontakt med alle.

– Vi er svært bekymret nå for liv og helse. De har vært isolert i to dager. Vi spør oss hvor lenge dette vil gå bra, sier beredskapsleder i kommunen, Svein Magne Bråthen.

(NTB)

 

I fjellet mellom Tunhovd og Nesbyen er det store vannmengder og veier har rast ut og stenger veien. <i>Foto:  Frederik Ringnes / NTB</i>
I fjellet mellom Tunhovd og Nesbyen er det store vannmengder og veier har rast ut og stenger veien. Foto:  Frederik Ringnes / NTB

Evakueres umiddelbart på grunn av rasfare

13.55: Nansensgate i Hønefoss evakueres umiddelbart på grunn av rasfare, skriver Ringerike kommune på sine nettsider. 

Det står busser klar for å å kjøre de evakuerte bort. Røde kors og sivilforsvaret bidrar med evakuering.

En beboer i området skal ha observert bevegelser mellom boligene og elva, og meldt dette inn til kommunen, i følge NRK. Dette er årsaken til evakueringen, opplyser beredskapsleder Magnus Niholm.

– Boligene ligger allerede veldig nær elven. Hvis det raser nå er det boligene som i så fall sklir ut i elva. Det er det vi frykter, sier han.

(Vilde Alstad)

 

Flere togstrekninger åpner etter uvær

13.50: Gardemobanen og Hovedbanen er forventet å åpne kl. 16 i dag, med redusert trafikk. 

– Det vil nok ta noe tid før selskapene får kastet seg rundt og fått i gang trafikken slik den pleier. Det vil nok bli litt forsinkelser og noen innstillinger i starten, sier pressevakt Olav Nordli i Bane Nor til NTB.

Gardermobanen har vært stengt i ulike strekninger i flere dager på grunn av flom. Dette har blant annet rammet togtrafikken til og fra Oslo lufthavn. Selv om vannet forsvant for en stund siden, har det måttet gjøres en rekke undersøkelser på anlegget, undersøkelser på en bro i tillegg til befaring av geologer, sier Nordli.

– Kort sagt handler det om å forsikre seg om at det er trygt å kjøre. Sikkerheten kommer først.

Han anbefaler alle reisende som skal til Oslo lufthavn med tog, om å være ute i god tid.

– Ikke sitt med stoppeklokke, sier Nordli.

På Kongsvingerbanen er det åpnet for trafikk igjen. Strekningen har vært stengt siden mandag kveld.

På sine nettsider melder Bane Nor at Kongsvingerbanen er åpnet for trafikk mellom Lillestrøm og Kongsvinger. 

Bane Nor skriver at første R14 tog fra Kongsvinger gikk klokken 13.39, mens første tog fra Asker har avgang klokken 14.39. De opplyser om at reisende fremdeles må forvente redusert trafikk.

(Vilde Alstad & NTB)

 

Flomvarsel forblir på rødt nivå

13.30: NVE opprettholder flomvarsel på rødt nivå, men jordskredvarsel er på gult nivå torsdag, skriver NVE på varsom.no.

Det er ventet lite eller ingen nedbør i berørte områder og den generelle jordskredfaren avtar, men det vil fortsatt kunne forekomme utglidninger langs de flomstore elvene.

Det røde flomvarselet opprettholdes for Drammensvassdraget hvor det fortsatt stiger i de store innsjøene.

– Flomtoppen er nådd øverst i Drammensvassdraget, men i Krøderen, Sperillen, Randsfjorden, Tyrifjorden og i Drammenselva ved Mjøndalen stiger det fortsatt, sier flomvakt i NVE Stein Beldring. Vi forventer at vannstanden stiger opp mot 50 cm i Randsfjorden og Sperillen i løpet av torsdag og fredag, i forhold til vannstanden i dag kl. 9, og i Tyrifjorden vil vannstanden stige med 1,2 m til mandag, tilføyer Beldring.

Lite regn de neste dagene vil føre til synkende flom flere steder, men i nedre deler av Drammenvassdraget vil flommen fortsette å øke de nærmeste dagene. 

– Det ventes lite regn de nærmeste dagene, og den generelle jordskredfaren avtar derfor i Viken og Innlandet. Lokale utglidninger kan likevel forekomme langs de flomstore elvene på grunn av erosjon i vassdragene, sier Heidi A. Grønsten jordskredvakt i NVE.

(Vilde Alstad) 

 

Kraftstasjonen i Braskereidfoss. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Kraftstasjonen i Braskereidfoss. Foto:  Eirik Helland Urke

Har prøvesprengt ved kraftverket

13.22: Torsdag står det ennå igjen en mast med strømledninger som strekker seg over elven, etter at demningen brast ved kraftverket på Braskereidfoss. 

Politiet har sammen med mannskaper fra HV vært på kraftverket på Braskereidfoss. Pål Erik Teigen, stabssjef i Innlandet politidistrikt sier til Teknisk Ukeblad at det jobbes med hvordan masten skal bli tatt ned på en trygg og forsvarlig måte. 

– De skal prøve en ladning på det materialet for å sjekke om sprengstoff har ønsket virkning i fall det skulle bli en utvei. Det er et ledd i den videre gangen, sa innsatsleder Kjetil Enger til VG like før klokken 13.

Rett etter klokken 13 foretok de en prøvesprengning.

– Det er et tilsvarende materiale som linjene er laget av, sier Enger.

– Sprengning er ett av alternativene som vurderes, men her må vi dra inn fagkompetanse for å se på det og gjøre risikoanalyser- og vurderinger, så det er ikke gjort i en fei vei å bare sette opp en ladning og dra av en salve, sier innsatslederen.

(Vilde Alstad)

 

Nærmere 4000 evakuert etter uværet Hans

13.13: Opp mot 4000 mennesker er nå evakuert fra hjemmene sine på Østlandet.

Til sammen er omtrent 3885 personer evakuert grunnet flom og ras, skriver NRK.

Blant dem er cirka 1000 personer fra Ål og 1714 fra Hønefoss. Tallet på evakuerte passerte 3000 onsdag.

NRK skriver at et er noe usikkerhet rundt tallene, da noen har fått flytte hjem og andre blitt evakuert.

DSB har satt inn flere helikoptre i redningsinnsatsen. Totalt er tolv helikoptre i beredskap, i tillegg kommer politiet og Forsvarets egne helikoptre.

(NTB)

 

Ingen av de store hovedveiene ser ut til å kunne åpne de neste par dagene

12.24: Statens vegvesen mener det ikke er sannsynlig at noen av de store veiene åpne de neste dagene. Mange veier på Østlandet er stengt etter uværet Hans.

Selv om vannet enkelte steder har begynt å trekke seg tilbake, er det ikke sannsynlig å åpne noen av de store trafikkårene de neste par dagene.

Det sier Vegtrafikksentralen Øst til Aftenposten.

– En ting er skredene som er gått og hva som må ryddes, men det er også skader på veien man ikke ser, sier trafikkoperatør Mikael Olsen til avisa.

Blant de store veiene som er stengt flere steder er riksvei 3, E6 og E16.

– Selv om vannet har trukket seg tilbake, betyr ikke det automatisk åpning, sier han.

Store ødeleggelser gjør at flere av hovedveiene på Sør-Norge må holde stengt. <i>Foto:  Statens vegvesen</i>
Store ødeleggelser gjør at flere av hovedveiene på Sør-Norge må holde stengt. Foto:  Statens vegvesen

(NTB)

 

Oppdatering: Flere togstrekninger holder stengt

12.15: Flere togstrekninger holder stengt på grunn av konsekvensene fra uværet Hans. Det vil komme en ny oppdatering for samtlige strekninger i morgen formiddag. 

Stengte togbaner: 

  • Rørosbanen: Hamar - Røros (ny oppdatering 11.08.2023 kl. 12.00)
  • Dovrebanen: Lillehammer - Støren (foreløpig ingen prognose for åpning)
  • Kongsvingerbanen: Lillestrøm - Kongsvinger (ny oppdatering kl. 18.00)
  • Raumabanen: Dombås - Åndalsnes (foreløpig ingen prognose for åpning)
  • Gardemoen: Lillestrøm - Eidsvoll (ny oppdatering kl. 18.00) 
  • Hovedbanen: Lillestrøm - Dal (Eidsvoll) (ny oppdatering kl. 18.00) 
  • Dovrebanen: Eidsvoll - Lillehammer (ny oppdatering kl. 18.00)
  • Bergensbanen: Geilo - Hønefoss (ny oppdatering kl. 19.00)

(Vilde Alstad)

 

Økt flomfare i Sverige på grunn av Hans

12.04: Det kraftige regnværet er over for Sveriges del, men uværet Hans har ført til økt fare for flom langs elver og vassdrag i sørlige deler av landet.

Det er fare for flom i sørlige Norrland, Midt-Sverige, Halland og vest i Kronobergs län.

– Vi har ikke fått mange meldinger om været i natt. Det har sluttet å regne nå, men i vassdragene har vi en forsinkelse på noen timer. Vi skal sette opp sperringer for å beskytte enkelte deler, sier vakthavende Peter Stened i redningstjenesten.

Det er ikke sendt ut flere røde varsler for regn og kraftig vind.

Siden tirsdag har E6 vært oversvømt ved Kållered, sør for Göteborg. Torsdag morgen var ett kjørefelt fremdeles stengt på grunn av mye vann i veien.

Alle tog mellom Göteborg og Falkenberg er innstilt. Det er også togene mellom Verberg og Borås.

I 12-tiden torsdag melder Västtrafik, som er ansvarlig for kollektivtrafikken i Västra Götalands län og Kungsbacka i Sverige, om mer enn 150 pågående trafikkforstyrrelser.

(NTB)

 

Nærmere 2700 skademeldinger som følge av ekstremværet

11.55: Skademeldingene etter ekstremværet Hans fortsetter å strømme inn til forsikringsselskapene. Innlandet, Oslo og Viken har klart flest skader.

Forsikringsselskapet Gjensidige har fått inn 1280 skademeldinger etter uværet denne uken. Tryg Forsikring har fått inn totalt 610 skademeldinger etter uværet. Over 520 av disse gjelder skader på bygning og innbo. If har ved 11-tiden torsdag passert 800 skademeldinger på eiendommer og innbo.

(NTB)

Det er mye vann i sentrum av Hønefoss. Ekstremværet Hans setter sitt preg på Østlandet og innlandet. <i>Foto:  Heiko Junge / NTB</i>
Det er mye vann i sentrum av Hønefoss. Ekstremværet Hans setter sitt preg på Østlandet og innlandet. Foto:  Heiko Junge / NTB

 

DSB setter inn ytterligere fem helikoptre til evakuering

11.15: Ytterligere fem helikoptre er satt inn i flomområdene for å bistå med evakuering og andre oppdrag, melder DSB.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har nå tolv helikoptre i beredskap. Dette er helikoptre som vanligvis brukes til å slukke skogbranner.

− I den akutte krisen vi står i nå, er det nødvendig å sette inn de ressursene som skal til for å ivareta liv og helse i de flomutsatte områdene, sier direktør Elisabeth Aarsæther i DSB i en pressemelding.

DSB har en avtale med selskapet Helitrans om helikopterberedskap. I tillegg til DSBs helikoptre har Forsvaret og politiet egne helikoptre. 

Det er Hovedredningssentralen som koordinerer flomevakuering med helikopter.

Ekstra helikopterressurser har også blitt satt inn fra Sverige. Redningstjenesten på Rygge er omdisponert til flomrammede områder, så den svenske redningstjenesten har tatt over ansvar for redning i områdene ved Kristiansand, Ytre Oslofjord og Østfold.

(NTB)

 

Kraftverket på Braskereidfoss vil ta lang tid å reparere

11.11: Kraftverket og demningen som brast i Braskereidfoss i Innlandet onsdag, kommer til å ta lang tid å reparere, ifølge Hafslund Eco.

– Det vil være omfattende reparasjoner når det har kommet så mye vann inn i kraftverket. Det er vanskelig å si hvor lenge det vil være ute av drift, sier kommunikasjonssjef Per Storm-Mathisen i Hafslund Eco.

Det kan ta flere dager før de kan ta seg inn i kraftverket, sier han.

En feil førte til at flomslusene ikke åpnet seg som de skulle onsdag morgen, og vannet flommet over og inn i kraftstasjonen. På ettermiddagen brast deler av demningen. Kraftverket ligger i Våler kommune i Solør, noen mil sør for Elverum.

Politiet har sammen med mannskaper fra HV vært på kraftverket på Braskereidfoss. Det vil i dag sees på hvordan masten, som står midt i Glomma sør for kraftverket, kan tas ned eller frigjøres fra kablene.

Pål Erik Teigen, stabssjef i Innlandet politidistrikt sier til Teknisk Ukeblad at det jobbes med hvordan masten skal bli tatt ned på en trygg og forsvarlig måte. 

(Vilde Alstad & NTB) 

 

Akutt kraftmangel for Moelven Våler og Forestia på Braskereidfoss

11.08: Moelven Våler og Forestia har mistet deler av kraftforsyningen etter hendelsen ved Braskereidfoss kraftverk i går. Det meldes i en pressemelding. Begge industrier går nå med sterkt redusert drift, som følge av at hovedtilførselen for kraft er ute av drift.

– Vi har ikke strøm nok til å kjøre anlegget vårt for fullt, og konsekvensen er redusert drift. Vi har rett og slett ikke tilgang til den kraften vi trenger, sier Kristian Hanssen, administrerende direktør ved Forestia på Braskereidfoss.

For Moelven Våler AS, Norges største sagbruk, er situasjonen tilsvarende krevende.

– Vi har ikke energi nok til å drive saglinja, så det blir ikke sagd en tømmerstokk slik det er nå, sier Styrbjörn Johansson, direktør for Moelven Våler.

Strømtilførselen forsvant i går som følge av feilen ved Braskereidfoss kraftverk, og den er fremdeles ikke tilbake på normalt nivå.

Begge selskaper jobber nå med å undersøke hva de kan få gjort for å få kraft nok til produksjonen så fort som mulig.

– Per nå vet vi ikke noe om når dette kan bli rettet opp, men vi håper selvsagt at vi får tilbake full strømtilgang så fort som råd er før konsekvensene for industrien blir større, sier de to industrilederne på Braskereidfoss.

Braskereidfoss 20230809. Glomma har brutt gjennom demningen ved kraftverket på Braskereidfoss unde ... <i>Foto:  Cornelius Poppe</i>
Braskereidfoss 20230809. Glomma har brutt gjennom demningen ved kraftverket på Braskereidfoss unde ... Foto:  Cornelius Poppe

(Vilde Alstad)

 

Vikingskipet stenger som følge av ekstremværet

11.03: Skøytehallen Vikingskipet på Hamar stopper all aktivitet og stenger fra klokken 12 torsdag. Ekstremværet «Hans» har skapt store problemer i Innlandet.

Administrerende direktør i Vikingskipet, Tom Erik Hovde, bekrefter overfor TV 2 at de stenger hallen i løpet av torsdag formiddag.

– Nå jobber vi med å fylle kuverten under Vikingskipet med ferskvann. Vi ønsker ikke å få inn flomvann der og dette vil være med på å skape et press mot bygningskroppen, sier han til kanalen.

Et stevne som skulle avholdes i hallen i helgen blir dermed avlyst.

(NTB)

 

Gjensidige har fått 1280 skademeldinger som følge av ekstremværet

10.38: Skademeldingene etter ekstremværet Hans fortsetter å strømme inn til forsikringsselskapene. Innlandet, Oslo og Viken har klart flest skader.

Forsikringsselskapet Gjensidige har fått inn 1280 skademeldinger etter uværet denne uken.

– Vi har full beredskap i alle ledd for å kunne ta imot henvendelser og gi råd til kundene våre, som er i en vanskelig situasjon, sier kommunikasjonssjef Line Marcelius i Gjensidige.

Hun forteller at de fleste skademeldingene kommer fra Viken, Innlandet og Oslo.

– Skadeomfanget er allerede omfattende, men det er først når vannet trekker seg tilbake fra de stedene Hans har herjet mest, at man får det fulle bildet, sier Marcelius.

Tryg Forsikring har fått inn totalt 610 skademeldinger etter uværet. Over 520 av disse gjelder skader på bygning og innbo.

(NTB)

 

Store vannmengder på vei mot Drammen: – Det er ikke over ennå

10.32: Beredskapsminister Emilie Enger Mehl besøkte ordføreren i Drammen torsdag morgen. Vannet i elva stiger stadig og ventes å stige ytterligere.

– Det er ikke over selv om sola skinner og det ser fredelig ut, sier justis- og beredskapsminister Mehl til NTB.

Torsdag morgen møtte hun Drammen-ordfører Monica Myrvold Berg for å få et overblikk over situasjonen i Drammen, hvor elva har steget betraktelig. Ifølge NVE er det 50-årsflom i store deler av Drammensvassdraget – det er ventet at Hønefoss og Drammen vil bli hardt rammet av vannskader.

– Vi ser sterke bilder fra lenger nord i de områdene hvor Hans har herjet verst. I Nesbyen er det katastrofebilder, og i Hønefoss er det kritisk. Alt vannet som har vært der, skal gjennom her også, sier Mehl.

Elva har steget betraktelig i Drammen og er ifølge NVEs anslag ventet å stige ytterligere i tiden fremover. Det er satt opp flomvern langs elven for å beskytte mot de enorme vannmassene.

– Kommunen har stått på og gjort mye forberedende tiltak for å begrense skadene. Det er mange aktører involvert i forberedelsene her, sier Mehl.

Selv om regnværet har gitt seg, er det viktig at folk fortsetter innsatsen, understreker hun.

– Det er bra at det har sluttet å regne. Det kan bli noe mer opptørking i terrenget. Men denne krisen er ikke over, og folk må følge med og sikre eiendelene sine, sier Mehl, som legger til at det kan bli flere stengte veier i Drammen som følge av det stigende vannet.

(NTB)

Justisminister Emilie Enger Mehl på plass ved kraftverket i Braskereidfoss onsdag ettermiddag, før demningen braste. <i>Foto:  Eirik Urke</i>
Justisminister Emilie Enger Mehl på plass ved kraftverket i Braskereidfoss onsdag ettermiddag, før demningen braste. Foto:  Eirik Urke

 

Kaller inn til til krisemøte

10.26: Landbruksminister Geir Pollestad kaller inn til krisemøte på bakgrunn av ekstremværet Hans. 

En rekke aktører fra landbruket og skognæringen skal møte landbruksminister Geir Pollestad (Sp) torsdag om ekstremværet Hans.

– Både bondeorganisasjonene og skognæringa har jeg invitert for å kunne få et første bilde av hvordan situasjonen ser ut, sier Pollestad til Nationen.

– Det handler om å få et stemningsbilde. Hvor er det verst? Hvilke rapporteringer får de inn? Hva ser man på som de største skadene? sier Pollestad.

Situasjonen er en stor belastning for de berørte, ifølge den nyutnevnte landbruksministeren. Han er imidlertid trygg på at det er gode erstatningsordninger.

Uværet kan skape trøbbel for innhøsting av korn, men kornavlingene ser imidlertid ut til å greie seg bra. Det var status på tirsdag. 

– Vi må ha en opptørk før vi skal kjøre store, tunge maskiner. Vi må få en endring i værsystemet før vi er trygge på å komme ut, sier Harald Solberg i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet på tirsdag.

(Vilde Alstad & NTB)

 

Vann renner inn i evakuerte områder i Hønefoss – ventes å stige fram til i natt

10.22: Vann har begynt å renne inn i evakuerte områder i Hønefoss, og kommunedirektør Tore Isaksen venter at vannet vil fortsette å stige fram til i natt.

– Vi regner med at flomtoppen vi vedvare minst et par døgn, sier Isaksen til NTB torsdag formiddag.

På Ringerike kommune sin hjemmeside skriver de at utviklingen av flommen har økt kraftig i natt, og Storelva vokser.

(Vilde Alstad & NTB)

 

125 veier i Sør-Norge er stengt

10.07: Ekstremværet Hans har ført til flom, ras og stengte veier på Østlandet. Torsdag formiddag er flere hovedveier fortsatt stengt.

Disse veiene er stengt:

  • E6 mellom Dombås og Oppdal
  • E6 mellom Nord-Fron og Sør-Fron
  • Rv 3 mellom Rena og Alvdal
  • Rv 7 mellom Hønefoss og Geilo
  • E16 i Bagn og i Nes på Romerike
  • Rv 15 Ottadalen
  • E134 mellom Mjøndalen og Hokksund
  • E6 på Lillehammer

Til sammen er 125 veier i Sør-Norge nå stengt. Flesteparten er fylkesveier

(NTB)

 

Skal se på hvordan masten ved kraftverket i Braskereidfoss kan fjernes

09.55: 

I går braste demningen ved et kraftverk etter at en av lukene ikke ville åpne. Torsdag formiddag står det nå en mast midt i vannet. 

Politiet har sammen med mannskaper fra HV vært på kraftverket på Braskereidfoss. Det vil i dag sees på hvordan masten, som står midt i Glomma sør for kraftverket, kan tas ned eller frigjøres fra kablene.

Politiet ber om at ferdsel nær Glomma ved dambruddet på Braskereidfoss unngås.

De ber også om at trafikantene respekterer vegsperringer som er satt opp og at ferdsel nær flom- og rasutsatte områder unngås. Det skriver politiet i en pressemelding torsdag klokka 09.55. 

Det er fortsatt mange veger stengt og fremkommeligheter er redusert i
Innlandet.

– Situasjonen er krevende og usikker, skriver politiet men at de følger nøye med og er i beredskap i aktuelle områder i Innlandet. 

(Vilde Alstad)

 

Flere togstrekninger holder stengt

09.37: Flere togstrekninger forblir stengt på grunn av flom og jordskred. 

  • Kongsvingerbanen: Lillestrøm - Kongsvinger 
  • Gardemoenbanen: Lillestrøm - Eidsvoll 
  • Hovedbanen: Lillestrøm - Dal (Eidsvoll) 

Ny oppdatering om strekningene kommer klokka 16, senere i dag. 

(Vilde Alstad)

 

1714 innbyggere i Ringerike er nå evakuert

09.28: Det skriver Ringerike kommune i en oppdatering klokka 08.45. 

– Vi vurderer å evakuere flere i løpet av dagen, sier ordføreren.

Så langt er 1714 mennesker blitt evakuert i Hønefoss og andre steder i kommunen. Ifølge Orebråten har vannstanden økt i elva Begna.

– Den går ned til Hønefoss. Vi har forsøkt å holde igjen på Randsfjorden, men også den må nedover i løpet av dagen, og da blir det dobbelt. Dette byr på utfordringer.

I Hønefossen, i sentrum av byen, er det «sinnssykt mye mer vann enn i går», ifølge en journalist fra Ringerikes Blad. Vannmassene har spist seg innover i elvebredden mot en gangvei som går i nærheten av fossen.

(Vilde Alstad & NTB)

 

Fortsatt over 100 stengte fylkesveistrekninger i Innlandet

09.22: Innlandet er hardt rammet av både flom og ras flere steder etter ekstremværet Hans. Fortsatt er over 100 fylkesveistrekninger stengt.

I løpet av de tre siste dagene har nesten 150 fylkesveipunkter fått skader etter ekstremværet Hans, skriver Innlandet fylkeskommune i en pressemelding.

Torsdag morgen er over 100 fylkesveistrekninger stengt og nesten 30 busslinjer er innstilt.

Selv om regnet har avtatt, er det fortsatt fare for flom noen steder i fylket. Det påvirker arbeidet på fylkesveiene. I tillegg skal geologer undersøke grunnen.

– Faren for jordskred må ned før vi kan begynne å rydde i rasfarlige områder. Vi må prioritere sikkerheten til mannskapene, sier samferdselssjef Aud M. Riseng i Innlandet.

Ifølge Riseng vil det ta lang tid å rydde og reparere de berørte fylkesveiene.

(NTB)

Flere veier har blitt ødelagt på grunn av ekstremværet Hans. <i>Foto:  Statens vegvesen</i>
Flere veier har blitt ødelagt på grunn av ekstremværet Hans. Foto:  Statens vegvesen

 

Flomtoppen nådd flere steder

09.07: Flomtoppen er nådd flere steder i Norge, skriver NVE, men vannet fortsetter å stige andre områder. 

Disse stedene har nådd flomtoppen:

  • Eggedal
  • Hallingdal
  • Sokna
  • Etna
  • Otta
  • Sjoa
  • Gudbrandsdalslågen ovenfor Vinstra
  • nord for Elverum
  • i Numedalslågen.

Her fortsetter vannet å stige:

  • Krøderen
  • Sperillen
  • Randsfjorden
  • Tyrifjorden
  • Mjøndalen
  • Mjøsa

Flere veier er fortsatt stengt på grunn av oversvømmelser, flom eller jordskred. NVE skriver at det har foregått evakuering gjennom natta. 

(Vilde Alstad)

 

Jernbanebroen ved Ringebu er i ferd med å stabilisere seg

07.30: Jernbanebroen som går over Lågen ved Ringebu har fått store skader som følge av flom. Torsdag morgen forteller Bane Nor at den er i ferd med å stabilisere seg.

– Vi har hatt en person der over natta som har fulgt med, og det er ting som tyder på at brua er i ferd med å stabilisere seg. Det har ikke hendt noe mer, sier pressekontakt Olav Nordli i Bane Nor til Gudbrandsdølen Dagningen torsdag morgen.

Nordli sier til NTB ved 8.30-tiden at det fremdeles ikke har vært noen bevegelse i broen.

– Nå har vannstanden så smått begynt å smått begynt å synke, så vi håper at dette skal gå bra.

– Disse naturkreftene er jo ikke noe man har kontroll over, men vi følger nøye med, sier Nordli.

Onsdag ettermiddag sa Bane Nor at broen var i ferd med å kollapse.

Til vanlig går Dovrebanen over broen, som har blitt synlig skeiv av skadene fra flommen. 

(NTB)

 

Flomtoppen i Lågen er nådd – Mjøsa vokser videre

06.32: Flomtoppen i Lågen er nådd, mens Mjøsa er ventet å nå toppen først mot slutten av helgen. – Det verste er over i Gudbrandsdalen, sier NVE.

Hydrolog Per Glad i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forteller til Gudbrandsdølen Dagningen at flomtoppen i Gudbrandsdalslågen ser ut til å være nådd. Lågen og sidevassdragene har stort sett blitt mindre natt til torsdag.

– Det er stort sett på retur, så man kan si at flomtoppen er nådd i Gudbrandsdalen. Nå er det heller ikke ventet noe særlig nedbør det neste døgnet, og det ser ut til at det verste kan være over, sier hydrologen til GD ved 5.30-tiden torsdag morgen.

Onsdag var vannstanden i Gudbrandsdalslågen tre meter høyere enn før ekstremværet Hans feiet innover Innlandet mandag.
Vannet flytter seg nedover, og fremdeles er det en god stund til flomtoppen er nådd i Mjøsa.

– Vår siste prognose viser at flomtoppen i Mjøsa er ventet søndag eller mandag, sier hydrologen.

(NTB)

 

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.