KLIMA

Følg ekstremværet onsdag

Her får du siste nytt om «Hans».

Vannet som passerer Hønefoss vil etter hvert ende opp i Drammen. Ekstremværet har ført til den største flommen på 50 år i store deler av Drammensvassdraget, ifølge NVE.
Vannet som passerer Hønefoss vil etter hvert ende opp i Drammen. Ekstremværet har ført til den største flommen på 50 år i store deler av Drammensvassdraget, ifølge NVE. Foto: Annika Byrde / NTB
9. aug. 2023 - 08:14

 

Kystverket ber folk være obs på flytende gjenstander i sjøen

16.25: Kystverket har fått flere meldinger om trær og vrakrester i sjøen fra Kristiansand til svenskegrensen etter ekstremværet Hans.

– Det kan være tømmerstokker, planker eller andre gjenstander som har kommet ut i sjøen etter flommen de siste dagene. Slike gjenstander kan føre til uhell og skape farlige situasjoner for både store og små båter, sier Paul Willy Paulsen, sjøtrafikksentralsjef i Horten VTS.

Kystverket venter at antallet meldinger om drivgods kommer til å øke de neste dagene.

(NTB)

 

Jernbanebrua over Lågen ved Ringebu er hardt skadd

16.17: Flommen i Lågen har skapt store skader på jernbanebrua ved Ringebu.

Gudbrandsdølen Dagningen skriver at det er fare for at brua raser. Bane Nor bekrefter overfor NTB at brua har fått en stor skade.

– Vi har folk på stedet, men det er ikke så mye vi kan gjøre fra eller til. Det er åpenbart at brua har fått seg en kraftig skade, men inntil elva går ned og ting roer seg, er det vanskelig å si noe mer, sier pressevakt Olav Nordli i Bane Nor.

– Det er for tidlig å si noe om, men at dette er noe som tar tid å ordne opp i, er klart, sier han.

(NTB)

 

Ekstremværet har ført til den største flommen på 50 år i store deler av Drammensvassdraget, ifølge NVE. <i>Foto:  Annika Byrde / NTB</i>
Ekstremværet har ført til den største flommen på 50 år i store deler av Drammensvassdraget, ifølge NVE. Foto:  Annika Byrde / NTB

Skader for opp mot 900 millioner meldt inn så langt i ekstremværet, ifølge Norsk Naturskadepool

15.27: Det er hittil registrert over 4000 skader på bygninger, innbo og tomter på grunn av ekstremværet Hans, viser en oversikt.

Beregningene er utført av Norsk Naturskadepool og Finans Norge. De viser skader som kan koste anslagsvis opp mot 900 millioner kroner.

– Men anslagene er foreløpige, og vi venter langt flere skademeldinger fremover. Vi følger spesielt situasjonen rundt Drammensvassdraget og varslingene nøye, sier kommunikasjonsansvarlig i Norsk Naturskadepool, Stine Neverdal.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det har kommet inn svært mange skademeldinger det siste døgnet. Forsikringsselskapene melder om stor pågang fra berørte kunder. I tillegg til de forsikringsmeldte skadene, kommer skader på blant annet veier og annen infrastruktur.

(NTB)

 

Nkom: Flere områder mangler internett og mobildekning

15.24: Nkom har fått rapporter om at det er flere områder som har mangelfullt eller helt bortfall av internett- og mobiltilgang.

– Vi har stor forståelse for at det er vanskelig for mange i den krevende situasjonen flere befinner seg i de flom- og rasrammede områdene. Vi ser at ekstremværet utfordrer både strømnett og ekomnett i tillegg til at vei og jernbane rammes. Nkom har hevet beredskapen, og samtidig bedt ekomaktørene om å si fra dersom de opplever små eller større hendelser som påvirker tilgang til internett og mobiltelefoni, sier sikkerhetsdirektør i Nkom, Elise Lindeberg i en pressemelding.

Både Telenor, Telia og Ice sier de er i beredskap jobber for å rette feilene, men at det er utfordrende å komme frem for å inspisere skadene og løse problemet.

(Håvard Fossen)

 

NVE: Nye beregninger viser at flommen skal fortsette å øke i de store elvene i Sør-Norge

15.07: Nye beregninger fra Norges vassdrags- og energidirektorat kom klokka 15 og viser at flommen skal fortsette å øke.

– Vi har aldri sett så høyt flomnivå i flere av elvene. Prognosene tyder på at flommen vil fortsette å øke i de store elvene, spesielt i Drammensvassdraget og nedre deler av Glomma, sier Erik Holmqvist, flomvakt i NVE.

(NTB)


NVE: 50-årsflom i store deler av Drammensvassdraget

13.37: Ekstremværet har ført til den største flommen på 50 år i store deler av Drammensvassdraget, ifølge NVE. De opprettholder rødt farevarsel for flom- og jordskred.

– Flomvarsel på rødt nivå opprettholdes for store deler av Viken og Innlandet. Store deler av Drammensvassdraget har nivåer over 50-årsflom, og konsekvensene blir store, sier flomvakt Erik Holmqvist i NVE.

Rødt farenivå er det høyeste farenivået og betyr at det er en ekstrem situasjon. Det er blant annet ventet omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskade på bebyggelse og infrastruktur i de utsatte områdene.

Flomvarselet er oppjustert til rødt i Drammen og Øvre Eiker.

(NTB)

 

Forsikringsselskaper har fått inn over 2300 skademeldinger under ekstremværet

13.18: Gjensidige, If, Fremtind og Tryg Forsikring har så langt mottatt over 2300 skademeldinger knyttet til ekstremværet Hans.

Gjensidige melder onsdag morgen at de har registrert nærmere 800 skader, If melder om over 500 skader, mens Tryg Forsikring per onsdag morgen har registrert 410 skader.

Onsdag ettermiddag melder forsikringsselskapet Fremtind at de har passert 500 skademeldinger i tilknytning til uværet Hans.

(NTB)

 

Posten forsinket som følge av ekstremværet Hans

13.12: Store nedbørsmengder, stengte veier og jernbaneforbindelser fører til at leveranser av post og pakker blir forsinket flere steder i landet, ifølge Posten Bring.

Ifølge Posten må folk belage seg på forsinkelser på ett døgn i Sør-Norge, mens forsinkelsene mellom Sør-Norge og Nord-Norge vil kunne ligge på mellom ett til tre døgn.

Det vil også kunne oppstå forsinkelser grunnet lokalt overvann, ras og skader på infrastruktur.

– Vi beklager de ulemper dette vil kunne medføre for våre kunder. Det er nå tøffe værforhold flere steder, og ansattes sikkerhet har høyeste prioritet, sier pressesjef Kenneth Tjønndal Pettersen i Posten Bring.

Togstans på Dovrebanen, Bergensbanen og Raumabanen forårsaker de største forsinkelsene, der brev og pakker lastes over til bil.

Det er satt opp ekstra biltransport på strekningene togene ikke kjører, men det vil likevel kunne oppstå forsinkelser. Hovedstrekningene mellom Bergen og Østlandet, Trondheim og Oslo samt til Nord-Norge er mest utsatt.

(NTB)

 

Stengt mellom Oslo og Trondheim

12.53: Alle hovedveier mellom Oslo og Trondheim er stengt, det opplyser Statens vegvesen om på Twitter. 

(Vilde Alstad)

Ødelagte veier gjør det vanskelig å kjøre mellom Trondheim og Oslo <i>Foto:  Statens vegvesen</i>
Ødelagte veier gjør det vanskelig å kjøre mellom Trondheim og Oslo Foto:  Statens vegvesen

Flere strømbrudd på grunn av vann i nettstasjoner

12.31: –  Vi har vanninntrenging i flere av nettstasjonene våre i høyspentnettet. Da blir det kortslutning, og vi må enten kjøre ut aggregater eller få lenset og reparert. Vi har noen strømbrudd pga dette, men jeg har ikke full oversikt, sier Morten Schau, kommunikasjonssjef i nettselskapet Elvia.

Han opplyser at de aktuelle nettstasjonene ligger på Romerike og i Innlandet.

– VI frykter at elvene skal stige enda mer og at vi skal få flere anlegg under vann. Vi følger nå med over alt, og har rekvirert helikopter for å få flydd inn i oversvømte områder. Vi har også flydd med droner for å avdekke eventuelle tilfeller der vannet høyt.

(Ellen Viseth)

Forsvaret er på plass ved kraftverket i Glomma.
Les også

Vurderte å sprenge i kraftverk - politiet har besluttet å avvente

Bekymret for Drammen

12.30: – Det jobbes døgnet rundt med å følge med på lokasjoner. Primært nå er det visitering der vannet går tilbake og det er mulig. Når våre fagfolk har godkjent at det er trygt å kjøre tog igjen, så blir de satt i gang igjen.

Det sier banedirektør Eivind Bjurstrøm i Bane Nor, under et besøk fra Jonas Gahr Støre og Jon-Ivar Nygård onsdag morgen.

 – Vi er bekymret for Drammen, så det følger vi naturligvis nøye, og på situasjonen i Hallingdalen for den østre delen med Bergensbanen er også bekymringsfull. Det har gått ras igjennom natten på ulike steder, også i Innlandet, så vi er fortsatt usikre på prognosene for åpning på veldig mange steder, sier Bjurstrøm.

(Magnus Ross)

Banedirektør Eivind Bjurstrøm informerte statsministeren og samferdselsministeren om status på toglinjene onsdag morgen <i>Foto:  Magnus A. Ross</i>
Banedirektør Eivind Bjurstrøm informerte statsministeren og samferdselsministeren om status på toglinjene onsdag morgen Foto:  Magnus A. Ross

 

Statens vegvesen ber folk bli hjemme som følge av ekstremværet Hans

12.29: Folk som bor i områder berørt av ekstremværet Hans, bør holde seg hjemme, ifølge Vegvesenet. Alle hovedferdselsårer mellom Oslo og Trondheim er stengt.

– Vi oppfordrer folk i de berørte områdene til å holde seg hjemme dersom de kan, sier Cato Løkken i Statens vegvesen i en pressemelding onsdag.

– Veinettet er sårbart i disse dager, så utsett gjerne de reisene du kan, sier han.

Han opplyser at alle hovedferdselsårer mellom Oslo og Trondheim er stengt som følge av flom.

– Ting er veldig uoversiktlig og kan endre seg raskt, så dersom du må reise bør du sjekke om veien er åpen før du drar, oppfordrer Løkken.

Onsdag formiddag er disse veiene stengt: E6 mellom Dombås og Oppdal, E6 mellom Nord- Fron og Sør Fron, RV 3 mellom Rena og Alvdal, RV 7 mellom Hønefoss og Geilo, E16 mellom Bagn og Aurdal, RV 4 mellom Roa og Gran og RV 15 Ottadalen.

I tillegg er 77 fylkesveier stengt og ytterligere 19 berørt av flommen. Statens vegvesen arbeider i døgndrift på og langs veinettet.

(NTB)

NTB_1x8LP7OWMCE
Les også

Brannvesenet ville ikke at noen skulle gå ut i vannet hvor Arnes elbil stod

Tunnel stengt, Trollstigen åpnet igjen

12.25: Vegtrafikksentralen melder at Hundorptunnelen på E6 er stengt på grunn av flom

Trollstigen, som ble stengt mandag, er nå åpen igjen. 

(Vilde Alstad)

 

Strand i Rogaland fikk 107,8 millimeter regn på et døgn

11.22: Ekstremværet Hans har ført til voldsomme nedbørsmengder i store deler av Norge. På Liarvatn i Strand kommune kom det 107,8 millimeter regn på kun et døgn.

Ifølge Meteorologisk institutt er det Rogaland som ligger på nedbørstoppen, etterfulgt av flere værstasjoner på Vestlandet, Hallingdal og Oppland.

Mellom klokken 8 tirsdag morgen og klokken 8 onsdag morgen kom det 107,8 millimeter regn på Liarvatn i Strand i Rogaland, 81,1 millimeter regn på Opstveit i Kvinnherad i Vestland og 76,6 millimeter i Sædalen i Bergen.

Det ble også registrert 74 millimeter regn på Gullfjellet i Bergen og mellom 58,9 og 74 millimeter nedbør i Ål kommune i Hallingdal.

Varslingstjenesten Varsom har utstedt rødt farevarsel for flom i store deler av Sør-Norge både onsdag og torsdag, hvor spesielt Viken og Innlandet fylke er rammet.

(NTB)

Les også

Ordfører om flommen på Nesbyen: – Uvirkelig

12.07: Deler av sentrum i Nesbyen i Hallingdalen var onsdag dekket av vann. Riksvei 7 og en bru over Hallingsdalselva er stengt.

Årsaken er flom i kjølvannet av uværet Hans, som medførte svært store nedbørsmengder.

– Jeg hadde trodd vi fikk en vanlig flom. Men dette er voldsomt. Det er nesten så du ikke tror det, sier ordfører Tore Haraldset til Hallingdølen.

Han bruker uttrykket «uvirkelig» om det som har rammet tettstedet. Bilder fra Nesbyen viser store bebygde områder som står under vann. Mellom 150 og 200 mennesker er evakuert, ifølge Statsforvalteren.

Ifølge Hallingdølen er flommen i Nesbyen trolig den største på over hundre år. Tor Dalevold, som tidligere jobbet i Nesbyen kommunes tekniske avdeling, mener nivået nærmer seg 200-årsflom.

Avisa skriver også at en bru over Hallingsdalselva er stengt fordi det er mistanke om fundamenter eller masser som har begynt å sige.

(NTB)

 

Mehl: Setter inn ekstra helikopterressurser for å bistå med evakuering

11.54: Justisminister Emilie Enger Mehl opplyser til TV 2 at regjeringen kommer til å sette inn ekstra helikopterressurser for å bistå med evakuering i områdene som er berørt av ekstremværet.

– Det er mange som må evakueres, og det er bekymringer der ute for om man har kapasitet. Derfor er det viktig å få inn ekstra helikopter, så de kan bistå der det er behov for det, sier Mehl.

(Vilde Alstad) 

Les også

Statkraft: Holder igjen vann

11.39: Statkraft prøver å minske flomfaren ved å holde vann igjen i magasinene.

De store vannmagasinene til Statkraft er langt fra fulle. Derfor holde de i igjen vann for å begrense vannføringen lenger ned i vassdragene.

– Magasinene er godt forberedt på å ta imot mye vann. I august er de vanligvis i vei til å fylles opp. Det er god plass mye mer nedbør, sier pressetalsmann Knut Fjerdingstad Statkraft.

Han påpeker at vannmagasinene ligger i høyden, mens problemene med mye nedbør først oppstår lengre ned i vassdragene.

– Vi gjør alt vi kan for å dempe skadeflom. Vårt viktigste bidrag er å holde igjen vann i magasinene, sier Fjerdingstad til TU.

(Tore Stensvold)

 

Frykter flodbølge ved kraftverk – vurderer å sprenge

11.16: Vann har trengt inn i et kraftverk på Braskereidfoss. Det har ført til større skader.

– Politiet har startet evakuering i samarbeid med kommunen, sier Merete Hjertø, innsatsleder i Innlandet politidistrikt til NRK.

Foreløpig er det ikke tall på hvor mange som er evakuert.

En flodbølge kan bli resultatet av situasjonen på Braskereidfoss kraftverk, ifølge politiets innsatsleder på stedet.

Det er vurderes å sprenge i området, og politiet får bistand fra bombegruppe og forsvaret i disse vurderingene, skriver NRK.

Braskereidfoss kraftverk ligger i Våler kommune i Innlandet, rundt tre mil sør for Elverum. En feil ved flomlukene gjør at de ikke har åpnet seg som de skal.

(Adrian Broch Jensen) 

Les også

Rundt 1000 personer i Hønefoss evakueres

10.55: Ringerike kommune opplyser i en pressemelding at det blir iverksatt evakuering av beboere i området Eikeli og Benterud. Alle hus som er i nær tilknytning til Storelva blir evakuert. 

– Utviklingen av flommen har økt kraftig i natt. Ifølge NVE, Norges Vassdrags og energidirektorat er flommen på 500 års nivå, sier Ringerike kommune. 

– Vi oppfordrer alle som har mulighet til å skaffe seg privat innkvartering. Dersom det ikke er mulig, er Klækken hotell åpent for våre evakuerte innbyggere. De er i beredskap og klar for å ta imot deg, opplyser Ringerike på sine nettsider. 

Totalt er det snakk om rundt 1000 personer, opplyser politiet til Dagbladet.

– Jeg kan ikke si noe mer enn at vi kan bekrefte at vi har startet evakuering av cirka 1000 personer i de utsatte områdene, sier operasjonsleder Roger Aaser i politiet til avisa.

Sørøst politidistrikt opplyser i en pressemelding at evakueringen vil bli opprettholdt til torsdag morgen, og kanskje lenger.

– Ingen personer er meldt savnet eller alvorlig skadd som følge av skredene som har gått, skriver de.

Kartet viser forventet 500 års flom. Se de skraverte lyse blå feltene. Områder ved Schjongslunden, Eikeli og Benterud vil bli rammet av vann dersom prognosene inntreffer. <i>Foto:  Ringerike kommune / NVE</i>
Kartet viser forventet 500 års flom. Se de skraverte lyse blå feltene. Områder ved Schjongslunden, Eikeli og Benterud vil bli rammet av vann dersom prognosene inntreffer. Foto:  Ringerike kommune / NVE

 (Vilde Alstad & NTB)

 

Kraftverk i Våler under vann – krisesituasjon

10.46:

Vann har trengt inn i et kraftverk på Braskereidfoss. Brannvesenet er onsdag på kraftverk for å få vekk vann inne i selve stasjonen. Det er meldt om større skader på selve kraftverket, også. Det skriver Østlendingen

Utrykningsleder i Våler brann- og redningsvesen, Kjell Ivar Berget, sier at det en krisesituasjon.

– Deler av stasjonen ligger under vann og vannet stiger, så det er krise. Det er vanskelig å få opp alle slusene, og det renner over her snart, sier Berget til Østlendingen.

Det er Hafslund Eco som drifter kraftverket, og har oppdatert situasjonen onsdag formiddag.

– Som følge av nettfeil gikk aggregatene til stopp ca. kl. 06.30 i dag tidlig. Automatikk skal ved en stopp føre til at flomluker åpnes tilsvarende for å ta unna den økte vannmengden i elveløpet. Det skjedde ikke i dette tilfellet, uten at årsakssammenhengen på nåværende tidspunkt er avklart, sier kommunikasjonssjef Ragnhild B. Abrante.

– Politiet har startet evakuering i samarbeid med kommunen, sier Merete Hjertø, innsatsleder i Innlandet politidistrikt. Det gjelder først og fremst beboere langs elven.

(Vilde Alstad)

 

Viktig å kartlegge skader på infrastrukturen

10.30: Statsminister Jonas Gahr Støre og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård er onsdag morgen på plass i Lillestrøm for å møte evakuerte i flomutsatte områder.

Beredskapen har så langt vært velfungerende, mener Nygård:

– Det var relativt tidlig varsling av dette været, og alle de som mottok denne informasjonen tok det på alvor og forberedte seg på det så godt som mulig, sier samferdselsministeren til TU.

Ministrene møter også banedirektør i Bane Nor, for å snakke om stansen i togtrafikken mellom Oslo S og Eidsvoll.

– Det viktigste nå er å bli trygg på om det er skader på infrastruktur. Hvis det er skader på infrastruktur, så må man så fort som mulig sette inn alle de ressursene man har for å reparere infrastruktur, sier Nygård.

På tross av at det ennå er for tidlig å si noe om skadeomfanget ved uværet, samt hvor mye eventuelle reparasjoner vil koste, mener Nygård at det vil bli viktigere å sikre infrastruktur, som tog, i fremtiden.

– Når vi nå lager en ny nasjonal transportplan så vil dette med klimasårbarhet, hvordan du kan sikre infrastrukturen for fremtiden, bli enda viktigere.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård og statsminister Jonas Gahr Støre i Lillestrøm. <i>Foto:  Magnus Ross</i>
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård og statsminister Jonas Gahr Støre i Lillestrøm. Foto:  Magnus Ross

(Magnus Ross & Sara Engesvik)

 

Kan ta flere dager

10.20:

– Alle mann til pumpene i hvert fall.

Det sier konstituert konsernsjef i Bane Nor Henning Bråtebæk når TU spør hvordan de siste dagene har vært.

Han forteller at det er masse folk som jobber døgnet rundt, visiterer, kontrollerer, utbedrer det de kan.

– Men vi må ha en større og tyngre redskap etter hvert. Blant annet på Roa og Hønefoss er et stort område skylt vekk, og skinnene henger i lufta, rett og slett, sier Bråtebæk.

Han følger opp med at de har vært veldig proaktive og gikk ut allerede før uværet startet. De følger med på ulike strekninger, blant annet Bergensbanen som har mye vann nå.

– Er du fornøyd med beredskapsarbeidet?

– Ja, jeg synes folk har stått på. De fleste organisasjoner fungerer veldig godt når det er krise. Det blir jo villere og våtere, og det blir noen endringer. Dette er noe vi må stå i, svarer Bråtebæk.

Det kan ta dagevis før Bane Nor kommer i gang igjen på ødelagte strekninger, da vannet må trekke seg tilbake. De må fylle igjen massene og bygge opp sporet mellom Roa og Hønefoss. Ifølge Bråtebæk mangler det jord fem meter i høyden og tretti meter i lengden der, og de må derfor inn med tungt maskinelt utstyr.

Tidligere konsernsjef i Bane Nor, Henning Bråtebæk  <i>Foto:  Magnus Ross</i>
Tidligere konsernsjef i Bane Nor, Henning Bråtebæk  Foto:  Magnus Ross

(Magnus Ross & Vilde Alstad)

 

Over 500 personer er evakuert i Viken som følge av ekstremværet (saken oppdateres)

09.53: Langt over 500 personer er evakuert i Viken, opplyser Statsforvalteren til NTB. Statsforvalteren meldte først at over 1500 var evakuert.

Statsforvalteren i Oslo og Viken opplyser til NTB at 265 personer er evakuert i Hol, 15 er evakuert i Flå, mellom 150 og 200 er evakuert i Nesbyen, flere hundre er evakuert i Ål, 21 er evakuert i Gol og 100 er evakuert i Lillestrøm.

De opplyste først at rundt 1000 personer var evakuert på Ringerike, men kommunikasjonssjef Liv Asta Ødegaard sier nå at det foreløpig ikke er iverksatt evakuering i kommunen.

Hun presiserer at de øvrige tallene også er noe usikre fordi det kan være noen som har evakuert seg selv og ikke meldt ifra til myndighetene.

– Det er travelt for beredskapsstaben vår nå. Samtidig er dette først og fremst tøft for alle som står i dette og kommunene som håndterer situasjonen, sier Ødegaard.

(NTB)

Les også

Bergensbanen holder stengt

09.49: Bergensbanen holder stengt mellom Finse og Hønefoss på grunn av værforholdene. Det er uvisst når den åpner igjen men Bane Nor skriver på sine nettsider at det kommer en ny oppdatering torsdag klokka 10. 

(Vilde Alstad)

 

Støre: – Når ekstremværet gir seg, skal vannet videre

09.43: En helt annen utfordring venter etter at den kraftige nedbøren har lagt seg, mener statsministeren. Onsdag besøkte han flomutsatte områder i Lillestrøm kommune.

– Når regnet går ned og slutter, så begynner en annen utfordring, da skal vannet videre og ut, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han onsdag besøkte flomutsatte Leirsund togstasjon i Lillestrøm kommune.

Ekstremværet Hans har i løpet av de siste dagene herjet flere steder i landet, og et betydelig antall mennesker er evakuert fra hjemmene sine. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) venter blant annet flere jordskred og mer flom i dagene fremover.

Flere skred har allerede gått, blant annet i Hallingdal, der Støre mener trykket er stort.

– Nå er det største trykket andre steder. I Hallingdal-området pågår det ganske heftige operasjoner for å nå folk. Jeg reiser ikke dit nå. Det handler om å ikke forstyrre dem som er i beredskap, de skal få gjøre den jobben videre, sa statsministeren.

(NTB)

Jonas Gahr Støre i Lillestrøm for å møte evakuerte. <i>Foto:  Magnus Ross</i>
Jonas Gahr Støre i Lillestrøm for å møte evakuerte. Foto:  Magnus Ross

 

09.33: Fylkesordføreren i Innlandet frykter at liv kan gå tapt: – En nasjonal krise. 

Folk i Innlandet er isolert flere steder, og nasjonale transportkorridorer er stengt. Fylkesordfører Aud Hove frykter at liv kan gå tapt.

– Vi er i en krisesituasjon av nasjonale dimensjoner. Folk er isolert i flere lokalsamfunn, og nødetatene risikerer å ikke komme fram til folk som trenger hjelp. Nå trenger vi hjelp fra storsamfunnet. Dagen i dag er avgjørende for om dette kommer til å gå bra eller ikke, sier Aud Hove (Sp) i en pressemelding fra Innlandet fylkeskommune.

(NTB)

 

50-årsflom flere steder i landet

09.25: 15 av NVEs målestasjoner viser 50-årsflom onsdag morgen. Drammensvassdraget er ventet å stige én til tre meter de neste dagene.

– Vi ser at mange av stasjonene ligger kjempehøyt alle sammen. Rødt nivå er 50-års gjentakelsesnivå – det er sjelden. Det vi ser nå, er svært alvorlig, sier Elin Langsholt i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til VG.

Flomtoppen vil trolig komme torsdag eller fredag, ifølge NVE.

Slik situasjonen ser ut nå, er det øvre del av Viken og Innlandet som vil rammes mest de neste dagene. Blant annet er Drammensvassdraget ventet å stige med én til tre meter de neste dagene, skriver avisen.

Drammen kommune gjør nå flomsikringstiltak i tidligere Nedre Eiker med tanke på de store vannmengdene som kommer nedover Drammensvassdraget. Tirsdag ettermiddag ble det satt opp flomvern i Krokstadelva i Drammen.

(NTB)

 

Flere veier stenges

08.48: Flom og jordskred gjør at flere veier stenges onsdag morgen. 

Vegtrafikksentralen øst melder om at riksvei 15 fra Otta til Bismo Sjåk er stengt begge retninger på grunn av flere jordskred og store vannmengder.

Riksvei 3 ved Stai i Stor-Eldval er også stengt på grunn av flom. Det er uvisst når veiene åpner igjen. I tillegg er E6 i Gudbrandsdalen stengt noe som fører til stopp i biltransport mellom Oslo og Trondheim, i følge NRK. 

(Vilde Alstad)

 

Over 600 evakuerte

08.36: Det anslås at det er over 600 personer som har blitt evakuert i forbindelse med uværet Hans. Det skriver politiet i en pressemelding. 

Gjennom natten til onsdag har politiet mottatt melding om 16 jordras, 6 meldinger med flom og 12 naturskader. I tillegg er det er meldt om telefoniproblemer i Gausdal. Det er ikke meldt om personskader.

Det er spesielt Bagn i Valdres og Sel i Gulbrandsen hvor det har gått flest jordskred. I Sel er 15 husstander evakuert. 

Mange veger er stengt og fremkommeligheter er redusert og veier kan bli stengt på kort varsel. Politiet sier derfor at unødvendig ferdsel bør unngås.

Det ventes fortsatt nedbør og det vurderes fortløpende tiltak med blant annet å evakuere beboere og stenge veger.

(Vilde Alstad)

 

Ekstremværet avtar i styrke – vil fortsatt være utfordringer med flom

08.30: Ekstremværet vil avta i intensitet de neste dagene, ifølge meteorologene. Men konsekvensene av Hans vil fortsette å være gjeldende.

– Konsekvensene av ekstremværet vil vedvare litt lenger med tanke på flom og jordskred flere steder, sier statsmeteorolog Susana Reuder onsdag morgen.

Uværet Hans har i løpet av de siste dagene herjet flere steder i landet, og et betydelig antall mennesker er evakuert fra hjemmene sine. Den kommende tiden ser det derimot ut til at ekstremværet vil avta i intensitet.

– Utover dagen i dag så kommer stort sett den siste nedbøren fra Hans. Det vil komme mindre nedbør i de nordlige delene av Innlandet med rundt 25 millimeter til 35 millimeter nedbør det neste døgnet, sier Reuder.

Nedbøren vil gi seg på Østlandet i løpet av onsdagen. Lavtrykkssenteret har nemlig flyttet seg nordover. Det befinner seg nå ved kysten av Møre og Romsdal, opplyser meteorologen.

– På Vestlandet vil det komme omtrent 30 til 40 millimeter nedbør fram til natt til torsdag, sier hun.

(NTB)

 

Gjensidige, If og Tryg har foreløpig fått inn rundt 1700 skademeldinger

08.03: Gjensidige melder onsdag morgen at de har registrert nærmere 800 skader, If melder om over 500 skader, mens Tryg Forsikring per onsdag morgen har registrert 410 skader.

(NTB)

 

Statsministeren besøker flomutsatte områder og møter evakuerte i Lillestrøm

07.19: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) blir med når samferdselsministeren møter Bane Nor onsdag formiddag i Lillestrøm for å se på flomskader etter ekstremværet.

Støre og Jon-Ivar Nygård (Ap) møter Lillestrøms ordfører Jørgen Vik, konserndirektør Henning Bråtebæk og banedirektør Eivind Bjurstrøm i Bane Nor på Leirsund stasjon klokka 9.

Bakgrunnen er ekstremværet Hans som blant annet har påvirket togtrafikken i området. Togtrafikken mellom Oslo S og Eidsvoll er foreløpig stengt fram til onsdag klokken 10 på grunn av flom. Dette rammer togtrafikken mellom hovedstaden og Oslo lufthavn.

Klokka 9.45 skal statsministeren møte evakuerte i Lillestrøm ved Quality Hotel Olavsgaard.

(NTB)

Les også

E6 gjennom Gudbrandsdalen er stengt

03.11: E6 Gudbrandsdalen er stengt ved Sjoa i Sel kommune, og ved Augla og Frya i Sør-Fron kommune på grunn av flom.

Alle som skal kjøre mellom Oslo og Trondheim må benytte riksvei 3 gjennom Østerdalen. Det opplyser Vegtrafikksentralen like før klokken 2 natt til onsdag.

Tidligere på kvelden tirsdag ble E6 stengt mellom Hjerkinn og Oppdal på grunn av rasfare og mye vann i veibanen.

(NTB)

 

NVE utvider rødt flomvarsel og forlenger rødt jordskredvarsel

00.47: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) utvider det røde flomvarselet og forlenger det røde jordskredvarselet til onsdag formiddag.

Ved midnatt natt til onsdag er det flom på rødt og oransje nivå i Buskerud og vestlige deler av Innlandet.

– Vi har lagt inn kommunene Nore og Uvdal, Hol, Ål, Hemsedal og Vang til det røde flomvarselet, sier Ann-Live Øye Leine, flomvakt i NVE.

Også jordskredvarslene forlenges i noen kommuner.

– Jordskredvarslingen forlenger det røde jordskredvarselet til å gjelde også for onsdag formiddag for store deler av Innlandet og Viken, sier Siv Seljesæter, jordskredvakt i NVE.

Jordskredvarselet forlenges ikke for kommunene Aurland, Lærdal, Årdal, Folldal, Alvdal og Rendalen.

(NTB)

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.