Født for å redde søsteren

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
18. sep. 2003 - 13:00

Engelske Adam Nash ble født for å redde sin seks år gamle søster Molly.

Hun har en spesiell form for anemi som krever blodoverføring en gang pr. måned. Adam ble unnfanget i et prøverør og valgt blant 12 befruktede egg.

Hensikten med utvelgelsen var å hindre at han skulle få samme sykdom som Molly og at han skulle kunne donere stamceller til sin søster rett etter fødselen. Stamceller fra Adams navlestreng ble transplantert til Molly.

I dag er det snart gått tre år siden transplantasjonen ble utført, og Molly lever et tilnærmet normalt liv. Foreldrene krysser fingrene for at Adams stamceller skal fortsette å produsere blodceller i Molly slik at hun forblir frisk livet ut.

Hva er en stamcelle?

Stamceller finnes trolig alle steder det finnes levende celler. De finnes i fødte individer, i navlestrengen, i fostre og i embryo. Stamcellene er fåtallige og har i utgangspunktet ingen spesiell funksjon utover å produsere modne celler. De kan spesialiseres og gi opphav til mange modne celler, og de har evnen til å fornye seg selv.

Terapeutisk kloning

Ved terapeutisk kloning brukes blastocysten (mellomstadiet mellom befruktet egg og foster) som kilde for stamceller i behandlingsøyemed. Stamceller fra blastocyster er unike fordi de har potensial til å bli alle typer celler i det fødte individ, de er såkalte pluripotente. Klon er det samme som genetisk kopi av celle eller DNA-molekyl.

Bioteknologinemnda

Rådgivende organ for norske myndigheter med ansvar for å følge utviklingen innen bioteknologi på verdensbasis, gi råd i vanskelige spørsmål og informere publikum om fagområdet generelt og forskning. Regjeringsoppnevnt nemnd som består av 24 personer og eget sekretariat i Oslo med seks ansatte og 6,3 millioner kroner i budsjett for 2003.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.