ENERGI

Fnyser av giftfunn

26. apr. 2001 - 07:30

Forskere fra det russiske havforskningsinstituttet undersøkte et felt utenfor Lysekil i fjor høst. Statens Forurensningstilsyn (SFT) ble gjort kjent med det russiske forskertoktet gjennom svenske aviser, og fikk oversatt en rapport fra toktet.

– Dette er bare sludder, sier professor Frode Fonnum ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). – Det er mitt inntrykk at dette er et innspill russerne kommer med for å skaffe penger. Selv ikke svenskene tar dette alvorlig.

Fonnum sto ansvarlig for en norsk undersøkelsen av forholdene ved et annet dumpingsfelt utenfor Arendal. som ble gjennomført av FFI i 1989. Den gang konkluderte de med at så mye som 150.000 tonn kjemiske våpen kan ha blitt dumpet i Skagerrak, Atlanterhavet og Østersjøen.

Russerne hevder å ha funnet giftstoffet sarin, i tillegg til sennepsgass og arsen. I rapporten konkluderer de med at dumpingen utenfor Lysekil utgjør en reell fare. Russerne mener å ha funnet 10–20 prosent høyere innhold av tungmetaller, noe som vitner om høyere forurensningsnivå enn i områdene rundt.

SFT skriver i et brev til Miljøverndepartementet at de utfra dagens kunnskap ikke kan se at dumpefeltet i Skagerrak utgjør en akutt forurensingsfare for kysten, men at vurderingsgrunnlaget for videre forvaltning av dumpefeltet kan forbedres med en ny undersøkelse. På dette feltet er SFT helt på linje med russerne, som tar til orde for en ny undersøkelse med bedre utstyr.

Russernes funn har ikke endret SFTs syn. – Det er klare mangler i den russiske rapporten når det gjelder metodebeskrivelse, fremstilling og tolking av måleresultater og vi mener det ikke er hold i påstandene, sier seksjonssjef Per Antonsen i SFT til Teknisk Ukeblad i denne ukes utgave. Antonsen viser også til amerikanske undersøkelser som viser at sarin brytes raskt og effektivt ned i vann.

Les mer om saken i TU nr. 16, som kommer på nett og papir seinere i dag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.