KLIMA

FN suspenderer Veritas

FORTSATT IKKE GODKJENT: Vannkraftverket Dahuashui i Quingshui-elven, i Guizhou-provinsen sør i Kina, skal gi Norge klimakvoter for å slippe ut 195.000 tonn CO2 hvert år fra 2008 til 2012. Men først må vannkraftverket godkjennes som klimaprosjekt i FN.
FORTSATT IKKE GODKJENT: Vannkraftverket Dahuashui i Quingshui-elven, i Guizhou-provinsen sør i Kina, skal gi Norge klimakvoter for å slippe ut 195.000 tonn CO2 hvert år fra 2008 til 2012. Men først må vannkraftverket godkjennes som klimaprosjekt i FN. Bilde: NVE

Det Norske Veritas (DNV) er verdens største sertifiseringsaktør av klimaprosjekter i u-land.

Selskapet har fremmet over 40 prosent av klimaprosjektene som noensinne er fremmet for godkjenningsorganet i FN, Executive board of the Clean Development Mechanism (CDM Executive Board).

Nå er de fratatt retten til å legge fram klimaprosjekter for FN-organet.

Avvik

I en stikk-kontroll foretatt av et kontrollorgan under CDM Executive Board ble det oppdaget fem avvik i DNVs behandling av klimaprosjektene.

Avvikene er så alvorlige at DNV fredag ble midlertidig suspendert fra tillatelsen til å fremme klimaprosjekter for godkjenning i FN.

DNV er svært overrasket, men vil ikke protestere på avgjørelsen.

Forsinker prosjekter

- Dette er en veldig uheldig situasjon og helt klart ikke noe vi ønsker. Vi synes Executive Board har en overraskende streng reaksjonsform i forhold til alvorsgraden i avvikene, men vi vil ikke gå inn i en polemikk for bakgrunnen til vedtaket. Nå konsentrerer vi oss om å jobbe med å lukke avvikene så fort vi kan. Hovedpoenget er å komme raskt videre med arbeidet, sier informasjonsdirektør Tore Høifødt.

Selskapet tror det vil ta mellom 6-8 uker før selskapet kan "lukke avvikene".

Første selskap

Ifølge DNV selv, er det ikke vanlig kost at CDM Executive Board suspenderer de sertifiseringsselskapene som er akkreditert til å behandle klimaprosjekter for FN.

– Vi har ikke opplevd å bli suspendert før, og vi kjenner heller ikke til at andre har blitt det, sier Høifødt.

Kan ikke dokumentere

Ifølge avvikslisten som CDM Executive Board ble presentert for på et møte i Potsnan i Polen fredag, stilles det blant annet spørsmål ved hvordan DNV dokumenterer kompetansen til egne ansatte.

– De mener vi ikke har fulgt prosedyrene når det kommer til hvordan vi dokumenterer de ansattes spisskompetanse og bransjekompetanse, sier Høifødt.

Forsinker prosjekter

Rundt 20 klimaprosjekter blir forsinket som følge av dispensasjonen, ifølge Høifødt.

– Vi kan fortsette å jobbe med klimaprosjektene, men ikke fremme dem for CDM Executive Board under suspensjonen, sier informasjonsdirektør Tore Høifødt.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.