PRODUKSJON

Flyttet ut deler av produksjonen

Camilla Aadland
10. mars 2005 - 08:00

– Vi flyttet produksjonen til Litauen i løpet av fjoråret. Der har vi startet eget selskap og leid lokaler på langsiktig kontrakt, forteller daglig leder Alf-Arne Nøsted. Bedriften har 50 ansatte i Litauen og 80 i Mandal. 14 ansatte ble oppsagt i forbindelse med utflaggingen.

Nøsted forteller at oppstarten i Litauen har fungert helt greit. – Det har ikke vært mer utfordringer enn man må regne med.

Han frykter ikke at et utvidet EU vil gjøre det vanskeligere å produsere i Øst-Europa. – Hvis du har tre prosent lønnsvekst i Norge og 15 prosent i Litauen, vil avstanden være den samme de neste ti årene. Problemene i Norge bare øker i forhold til lønnskostnadene. Fire års lønnsvekst her tilsvarer en årslønn der, sier han.

Nøsted tror ikke norske bedrifter vil flytte hjem igjen produksjonen med det første.

– Utviklingen vil bare fortsette. Men man må gjøre det fullt og helt for å ta ut gevinst. Det nytter ikke å dele samme oppgave her og der. De operasjonene vi gjør i Litauen, gjør vi ikke i Mandal. Den første delen som krever mye teknologi foregår i Mandal, mens den manuelle ferdigstillingen foregår i Litauen hvor lønnen er lavere. Vi så at vi var gode på første delen hjemme, og at vi brukte arbeidstiden på siste delen. Det hadde blitt vanskelig å drive hvis vi fortsatte sånn, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.