OLJE OG GASS

Flytter plattform med svømmevinger

Birgitte Ramm
15. juli 2008 - 15:48

230 km utenfor Stavanger sto boreplattformen DP2 på havbunnen. Det gjør den ikke lenger.

Boreplattformen er nå løftet opp og ligger og flyter ti meter over havbunnen, ved hjelp av enorme flyteelementer.

- Jeg tar ikke ferie før boreplattformen står trygt festet igjen, forteller prosjektleder i Aker Solutions Jan Rødseth til TU.no.

Taues inn

Boreplattformen DP2 blir akkurat nå tauet inn til land. Tauingen skal ta tre og en halv dag. Hvis alt går som det skal, står plattformen trygt på sjøbunnen utenfor Stord innen midnatt.

Den 11.000 tonn tunge stålriggen, som var en del av Friggfeltet, sto på pæler på havbunnen. Plattformen er nå løftet opp med fire flytetanker eller BTA’er (Bouyancy Tank Arrangement) som hver er 14 meter brede, 65 meter høye og veier 1100 tonn.

- Det er første gang noen har gjort en operasjon som dette. Foreløpig har alt gått knirkefritt, og vi har ikke møtt spesielle problemer, forteller Rødseth.

Norsk teknologi

Flyteteknologien er utviklet og patentert av Aker Solutions (tidligere Aker Kværner).

- Vi har fått bygget fire store oppdriftstanker, som vi har slept ut til feltet. Det er montert en på hvert hjørne av riggen. Den siste oppdriftstanken var på plass forrige fredag. Deretter har vi kuttet de siste pælene som holdt plattformen til havbunnen, forteller Rødseth.

Oppdriftstankene er, etter de var installert på plattformen, tømt for vann og pumpet fulle med luft. Slik skapes oppdrift som løfter plattformen opp.

Se illustrasjon av hvordan løfteprosessen ble gjort.

Billigere løsning

Plattformen skal taues inn til Akers verft på Stord hvor den skal hugges opp. Aker Solutions regner med å ha funnet en atskillig billigere løsning enn å hugge opp plattformen der den var. Med harde værforhold og store bølger hadde det vært en dyr og vanskelig oppgave.

Slik hugges Ekofisk-plattform: Denne saksa skal klippe Ekofisk i småbiter

- Vi har jobbet med denne teknologien siden 2004. Vi regner med at den gir oss et stort fortrinn i forhold til våre konkurrenter, forteller Rødseth.

Friggfeltet ligger 230 km nordvest for Stavanger og har operert i 27 år fra september 1977 til 2004.

Aker Solution fikk oppdraget med å fjerne plattformen for Total E&P Norge AS i 2004. Det er danske Bladt Industries som har levert de fire gigantiske flytetankene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.