KRAFT

Flytter ikke månelandingen

KONKRETE PLANER: Politisk rådgiver Ivar Vigdenes i Olje- og energidepartementet forsikrer om at regjeringen har konkrete planer for hvordan kraftsituasjonen i Midt-Norge skal løses.
KONKRETE PLANER: Politisk rådgiver Ivar Vigdenes i Olje- og energidepartementet forsikrer om at regjeringen har konkrete planer for hvordan kraftsituasjonen i Midt-Norge skal løses. Bilde: Jannicke Nilsen
Øyvind LieØyvind Lie
17. nov. 2010 - 14:55

– Regjeringen er i ferd med å rydde opp i en uakseptabel kraftsituasjon i Midt-Norge, sier Vigdenes.

Les også: – Flytt månelandingen til Midt-Norge

Konkrete planer

I et felles representantforslag kommer Høyre og Frp med hard kritikk av regjeringens håndtering av kraftsituasjonen i Midt-Norge, og ber om at regjeringen fremmer en handlingsplan for Stortinget for å rydde opp. Politisk rådgiver Ivar Vigdenes (Sp) i Olje- og energidepartementet mener kritikken er uberettiget.

– Vi har veldig konkrete planer for hvordan vi skal løse kraftsituasjonen i Midt-Norge. Vi skal energieffektivisere mer, bygge ut mer fornybar energi og bygge mer nett. Alle tre tingene gjør vi nå mer av i Midt-Norge enn noen gang før, sier Vigdenes.

Flytter ikke månelandingen

I sitt forslag foreslår også Høyre og Frp å flytte ”månelandingen” fra Mongstad til Fræna ved å finansiere CO2-rensingen til Industrikraft Møre. Det er en dårlig idé, mener Vigdenes.

– For å starte på Fræna nå, ville det si å starte på et prosjekt som ikke har kommet like langt som på Mongstad, påpeker Vigdenes.

Er Midt-Norge godt nok rustet mot strømkrise i vinteren som kommer?

– Magasinsituasjonen i Midt-Norge er dårligere enn i fjor høst. På den annen side er overføringskapasiteten inn til regionen bedret. Det er satt i drift ny produksjon og det er blitt energieffektivisert i regionen. I tillegg har vi grunn til å tro at det skal gå bedre med den svenske kjernekraften i år enn i fjor, da 5 000 MW var ute.

Les også: – En god idé å flytte månelandingen

– Kritikken bommer

Vigdenes mener kritikken som går på at regjeringen ikke har kommet til Stortinget med en handlingsplan, er et bomskudd.

– Jeg synes det bidrar til å ta oppmerksomheten bort fra det viktigste, at vi faktisk gjennomfører en rekke tiltak for å rydde opp i en uakseptabel situasjon.

Vigdenes viser til flere prosjekter som har fått støtte i regionen i år. Blant annet har Nord- Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) fått 228 millioner kroner til å bygge vindmøllepark i ytre Vikna mens det er bevilget 120 millioner kroner til biogassanlegg på Skogn.

Høyre og Frp kritiserte regjeringen for å ikke ha forlenget Industrikraft Midt-Norges konsesjon for å bygge gasskraftverk på Skogn uten CO2-rensing. Vigdenes sier saken er under behandling, men ønsker ikke å si når regjeringen vil gi sitt svar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.