NYETEKNOLOGIER

Flytende zoom

Stein Jarle Olsen
12. juni 2007 - 11:25

Et tysk forskningsteam har designet et flytende objektiv til bruk i kameraer. Linsen er den første som ikke benytter seg av bevegelige deler, og kan bytte mellom to zoom-nivåer, skriver NewScientist.

Vann og olje

Objektivet utnytter det buede mellomsjiktet mellom vann og oljebaserte væsker til å bøye seg. Når vann og olje finnes i en egnet beholder, kan mellomsjiktet kurves på en slik måte at linsen fokuserer når spenning blir tilført.

Flytende linser har potensiale til å være langt mindre enn konvensjonelle kameralinser, i tillegg til at de er billigere og har lavere strømforbruk. Samsung har allerede benyttet slike linser i flere av sine mobiltelefoner.

Zoomlinser

Men det er i zoomlinse-markedet man forventer de største besparingene. Klarer man å lage ordentlige zoomlinser uten bevegelige deler, kan dette redusere kostnadene og størrelsen drastisk.

Vanlige zoomlinser har ofte 20 eller flere linser, hvorav mange av dem er bevegelige, for å bevare bildekvaliteten uavhengig av zoomnivået. Vanlige problemer er optisk forvrenging og kromatisk aberasjon, hvor forskjellige bølgelengder lys brytes ulikt og dermed skaper fargeforvrengning i bildet.

Foreløpig klarer flytende linser kun å levere zoom i fastsatte nivåer, i stedet for kontinuerlig zoom som er vanlig i dagens kameraer.

29 mm

Det er det franske selskapet Varioptic som har vært pionéren på flytende linser, og de har nå laget et design som maksimalt klarer å levere 2,5 ganger forstørring. Hele linsesystemet er foreløpig på 29 mm, men forsker Peter Schreiber ved Fraunhofer-instituttet i Tyskland, som har jobbet med Varioptic, sier at de tror de kan redusere dette ytterligere.

Det største problemet er foreløpig at bildene må tas i tre omganger; en for rødfarger, en for blåfarger og en for grønnfarger. De må så settes sammen digitalt, noe som gjør at eksponeringstiden er noe lenger enn for vanlige kameraer.

– Vi må finne mindre forvrengende væsker, og det er løsningen på dette problemet, sier Schreiber.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.