KRAFT

Flytende vindmølle på plass i Stavanger

HYWIND: Vindmøllen er inne i sin siste utviklingsfase i Åmøyfjorden ved Stavanger, før den skal taues ut i Nordsjøen utenfor Karmøy.
HYWIND: Vindmøllen er inne i sin siste utviklingsfase i Åmøyfjorden ved Stavanger, før den skal taues ut i Nordsjøen utenfor Karmøy.Bilde: Mari Hult
Mari Hult
27. apr. 2009 - 11:04

Hywind

  • Verdens første fullskala flytende vindmølle
  • Offisiell start er satt til høsten 2009
  • Ferdigstilles for tiden i Stavanger

Torsdag ble verdens første fullskala flytende vindmølle tauet inn i Åmøyfjorden ved Stavanger.

Natt til søndag begynte oppreisningen.

Slepes på plass

I løpet av de neste ukene skal den ferdigstilles med rotorblader, før den i juni slepes på plass utenfor Karmøy.

– Dette er en 2,3 megawatt vindmølle, som skal stå på et hundre meter langt flytende stålunderstell. Mølla skal forankres med tre anker, og skal produsere kraft til land gjennom en kabel. Driftperioden er satt til to år, hvor vi skal teste våre antagelser, sier Alexandra Bech Gjørv, leder for Ny energi i StatoilHydro.

Understellet (den grå delen) av vindmøllen går ned rundt 100 meter under havoverflaten, mens tårnet (den gule delen) rager 65 meter over.

Diameteren på bladene blir på 80 meter.

– Ny software

– Nytt av teknologi her, er at vi har utviklet ny software for styring av bladene. I forhold til landfaste møller har vi en del ekstra elementer å tenke på. Både bølgepåvirkning og vind er en utfordring, og vår software skal optimalisere dette. Det handler om å holde tårnet stille, sier Gjørv.

For utenfor Karmøy blåser det godt.

– Sammenlignet med andre steder er det veldig mye vind der. Vi snakker om rundt 4500 timer vind per år, som kan sammenlignes med at det er 2000 timer på land i Tyskland, eller 3000 i Norge. For oss er det viktig å nyttiggjøre de store vindressursene vi har offshore. En slik vindmølle er det mulig å sette opp utenfor mange land, og sånn sett har vi et potensielt stort internasjonalt marked.

– Kostnadene må ned

Gir pilotprosjektet Hywind gode resultater, utelukker ikke Gjørv en masseproduksjon av møllene.

– Håpet vårt er å få laget mange flere, men for å få gjennomført det må vi få kostnadene ned. Det skjer om vi får til masseproduksjon, og om vi klarer å redusere vekten.

Prosjektet har en prislapp på 400 millioner kroner.

Slik skal Hywind installeres

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.