ENERGI

Flytende russisk atomkraftverk satt i drift

Verdens første flytende atomkraftverk, Akademik Lomonosov, er nå satt i kommersiell drift, opplyser det statlige russiske energiselskapet Rosatom.

For to år siden ble verdens flytende atomkraftverk, russiske Akademik Lomonosov, slept oppover norskekysten og til Murmansk. Kraftverkets sjef Vitaly Trutnev inspiserte slepet da det befant seg utenfor kysten av Sogn og Fjordane.
For to år siden ble verdens flytende atomkraftverk, russiske Akademik Lomonosov, slept oppover norskekysten og til Murmansk. Kraftverkets sjef Vitaly Trutnev inspiserte slepet da det befant seg utenfor kysten av Sogn og Fjordane. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
22. mai 2020 - 16:44

Atomkraftverket er bygd på en 144 meter lang plattform og består av to reaktorer.

Kraftverket ble bygd i St. Petersburg og deretter slept oppover norskekysten til Murmansk. I september i fjor var det på plass utenfor Russlands nordligste by, Pevek i Øst-Sibir.

– I dag ble det offisielt Russlands ellevte og verdens nordligste atomkraftverk, sier Andrei Petrov, som leder elektrisitetsdivisjonen i Rosatom.

Miljøvernere mener prosjektet er svært risikabelt, ettersom en ulykke kan forårsake svært store skader i de sårbare havområdene i Arktis.

Russiske myndigheter avviser bekymringene og insisterer på at det flytende atomkraftverket er trygt.

Kraftverket har kapasitet til å forsyne en by på 100.000 mennesker med strøm, og dette er langt flere enn de rundt 4.000 som bor i Pevek. Det skal imidlertid også forsyne offshore-anlegg og gruver.

Prosjektet er ledd i russiske myndigheters plan for å revitalisere regionen, som er avsidesliggende, men som har enorme naturressurser.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.