NYETEKNOLOGIER

Flyr to meter over havet

Stein Jarle Olsen
12. juli 2007 - 11:53

Kinesiske forskere har utviklet et såkalt "wing-in-ground" (WIG)-fly som kan fly lange avstander bare få meter over havoverflaten, ifølge Newscientist.

Bakke-effekt

Flyet kan fly så lavt som en halv meter over havet i opptil 300 km\t, ettersom det utnytter et fenomen som kalles "bakke-effekten."

Denne effekten skapes når luftrotasjoner (vortex) fra vingene brytes av bakken. Dette øker oppdriften drastisk og gjør at flyet kan bevege seg langt raskere fremover.

Effekten er sterkest når flyet ligger på en høyde som er rundt halvparten av vingespennet.

Billig

Flyet skal være like sikkert som et skip, men mye raskere. Det kan frakte større mengder vekt enn vanlige fly, har halvparten så stor konstruksjonskostnad og bruker helt ned til en tredjedel så mye drivstoff.

Tongji University planlegger å utvikle et 50-seters WIG innen 2013, og prototyper som kan frakte 200 til 400 tonn innen 2016-2017. Xu Zhengyu ved universitetet tror flyene kan brukes for eksempel til militær grensekontroll.

Eksperiment

WIG-flyene har blitt listet som en av tre eksperiment-flytyper som har fått grønt lys av den kinesiske kommisjonen for teknologi og industri for nasjonalt forsvar.

I den kalde krigen utviklet det russiske militæret et WIG-fly. det såkalte Ekranoplan. Dette var rundt 100 meter langt og kunne frakte 540 tonn i 400 km\t.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.