KLIMA

Flyktninger drar til Antarktis

Foreløpig er det stort sett bare pingviner i Antarktis, men om spådommene til "Forum for the future" slår til, kan de få selskap av millioner av flyktninger frem til 2040.
Foreløpig er det stort sett bare pingviner i Antarktis, men om spådommene til "Forum for the future" slår til, kan de få selskap av millioner av flyktninger frem til 2040. Bilde: Colourbox.com
Stein Jarle Olsen
14. okt. 2008 - 07:01

Den britiske tenketanken ”Forum for the future” har, sammen med forskere fra Hewlett-Packard Labs, kommet frem til fem eksotiske scenarier for hvordan klimaendringene vil påvirke verden.

Ubehagelig

Klimaendringene vil påvirke økonomien minst like mye som finanskrisen, skriver de i en 76 sider lang rapport.

– Vi har fremdeles en sjanse til å endre fremtiden. Dette er hvordan verden kan bli, og noen av disse alternativene er relativt ubehagelige, sier Forum-sjef Peter Madden til Reuters.

Avsky

Han sier at de fleste rapportene om klimaendringer har fokusert på vitenskapelige data om CO2-utslipp, uten å tenke på psykiske eller sosiale effekter.

– Historikerne i fremtiden kan komme til å se tilbake på dette som ”klimaendringsårene”. De vil enten se tilbake på vår generasjon som helter, eller tenke på oss med avsky – akkurat som vi gjør med de som tillot slaveri, sier Madden.

Scenarier

Rapporten sier ingenting om sannsynlighet, men de fem skisserte scenariene er som følger:

EFFEKTIVITET: Teknologi-innovasjon vil løse klimaendringene og inspirere til stor vekst og et sterkt forbrukersamfunn. Sahara vil bli grønn ved hjelp av soldrevne avsaltingsanlegg, og østkysten av USA vil eksempelvis være beskyttet av en vegg som genererer kraft fra bølger og tidevann.

SERVICE-ENDRINGER: Skyhøye priser for CO2-utslipp har ført til et skifte i retning av service-basert økonomi. Folk eier ikke lenger biler, men bruker sykler. Sentral-Australia og Oklahoma har blitt forlatt grunnet vannmangel. Atleter blir hjemme i verdens første virtuelle OL, og konkurrerer mot hverandre i et virtuelt rom med milliarder av tilskuere.

REDEFINERT UTVIKLING: En global depresjon fra 2009 – 2018 presser folk til å innta en mer moderat livsstil og fokusere på velvære og livskvalitet. I USA arbeider man 25 timer i uka og opptil 10 timer frivillig arbeid.

ØKONOMISK MILJØKRIG: Verden har ikke klart å gjøre noe med klimaendringene, verdenshandelen har kollapset etter at oljeprisen gikk over 400 dollar per fat. Elektriske apparater skrus automatisk av når husholdningene overgår energikvoten sin. Flyktninger flytter til Antarktis, hvor befolkningen ser ut til å nå 3,5 millioner mennesker innen 2040.

PROTEKSJONISTISK VERDEN: Globaliseringen er på vei tilbake etter et dårlig koordinert samarbeid mot klimaendringer. Marokko har blitt spurt om å bli med i EU, mot eksklusiv tilgang til solenergiressurser frem til 2050.

Hva tror du? Er noe av dette sannsynlig?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.