NETTARKIV

Flykjøp gir oppdrag

12. des. 2001 - 07:00

Norge skal kjøpe 40-50 nye kampfly rundt 2010. Det må gjøres for å oppdatere Luftforsvaret, og ikke minst for å delta i Nato-operasjoner Norge er forpliktet til å støtte.

Under et møte nylig fremførte de to aktuelle flyleverandørene Lockheed og Eurofighter sine synspunkt på et samarbeid med norsk industri. Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) har identifisert seks viktige satsingsområder for norsk industri. FFIs talsmann Øyvind Vinje sier til Teknisk Ukeblad, at Norge først og fremst bør ta sikte på å utvikle og levere informasjonssystem og -distribusjon. CCI (Command/control/info) og informasjonsstyring vil få avgjørende betydning i morgendagens kampflyvåpen. Videre bør norsk industri satse på sensorteknikk og tilhørende programvare. Spesielt vil Norsk Sjømåls-missil være en viktig kunnskapskilde.

Luftforsvarets Information Management System vil kunne videreføres inn i Norges nye kampflyvåpen. Det samme vil norsk kunnskap om våpenintegrasjon, blant annet Penguin-systemet. Norge har også muligheter for å selge materialteknisk kunnskap, særlig på fiberkompositter og aluminiumlegeringer, og komplette strukturdeler tilvirket i Norge. I det siste tilfellet ser flyprodusentene spesielt på kompliserte deler som krever særlig mye kunnskap og viten.

Lockheed regner med at norsk industri vil få levere til hele serien på ca. 3000 fly. Eurofighter er i produksjon, og her vil norske leveranser bare komme i betraktning for en del av totalserien på 700 fly.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.