ONS

Flying start for Risavika

Tormod Haugstad
25. aug. 2008 - 17:51

STAVANGER: – En fantastisk nyhet for oss, sier styreleder Anna Aabø til Teknisk Ukeblad. Aker måtte som kjent gi opp sitt store og prestisjefylte testprosjekt av CO2 på Kårstø, men nå får norsk forskning likevel glede av Akers nye containerprosjekt.

Ballonger

Med musikk fra ConocoPhillips eget hornorkester og vakthold fra noen lokale vikinger ble det nye testsenteret åpnet i går ettermiddag. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen fant det av naturlige grunner viktigere å stille i regjeringens budsjettmøte, men statssekretær Geir Pollestad klarte også å klippe av snora som sendte et titall ballonger til værs.

Det vil si, først sviktet mikrofonen og dernest hang ballongene seg fast i vikingteltet, men etter hvert steg de gassfylte til værs, selv om de forsvant fort på grunn av sterk vind.

-Dette er en litt annen teknologi enn den som skal utvikles her, bemerket Pollestad tørt.

Nødvendig anlegg

-Vi har sagt at dette anlegget er nødvendig for å oppskalere teknologien. Her får forskere og industrielle aktører jobbe sammen. Vi kan etablere en kunnskapsbase som også kan få stor betydning internasjonalt, sier Aabø som er styreleder i Risavika Gas Centre.

Hun legger ikke skjul på at senteret er avhengig av at industrien blir en viktig medspiller. Også finansielt. Senteret har kostet 45 millioner kroner, men skal drives på kommersiell basis.Forskningsprosjekter

Aabø fridde til representantene fra Forskningsrådet allerede under åpningen i går. Hun kunne opplyse at de allerede nå har bestemt seg for å søke midler til minst fire prosjekter.

Statssekretær Pollestad syntes det var i minste laget og da bør det vel være godt håp om at prosjektene blir tildelt midler.Får mye ære

En av dem som får mye av æren for det nye testsenteret, er Norske Shells administrerende direktør, David Loughman. Han ledet også selskapet da raffineriet på Tananger hadde blitt for lite lønnsomt og tok derfor i 2001 initiativ til at området kunne bli anvendt til en ny energipark.

-Gass vil bli den viktigste energikilden i dette århundret og Norge vil som den nest største gassleverandør til Europa spille en svært viktig rolle, sier Loughman.Gasskraftverk

Med gass fra Kårstø hvor gasskraftverket paradoksalt nok står stille, vil et minigasskraftverk åpne i Risavika i løpet av de nærmeste uker.

Flere selskaper er allerede på plass i testsenteret, bl.a. Rothor Advanced Power.

-Vi har nett opp inngått avtale med Mazda om å utvikle en vankelmotor som går både på hydrogen og naturgass. Vi har allerede laget denne prototypen, sier styreleder og administrerende direktør, Thor Henning Olsen, til Teknisk Ukeblad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.