MOTOR

Flyhavarikommisjonen på vei til Barentsburg

Helikopteret av typem Mil Mi-8 styrtet på landingsbasen på Kapp Heer ved Barentsburg søndag ettermiddag.
Helikopteret av typem Mil Mi-8 styrtet på landingsbasen på Kapp Heer ved Barentsburg søndag ettermiddag. Bilde: Sysselmannen på Svalbard
Per Erlien Dalløkken
31. mars 2008 - 07:47

Tre personer omkom og to ble alvorlig skadet da et russisk helikopter styrtet på Kapp Heer-basen ved Barentsburg på Svalbard i 16-tida søndag.

Starter etterforskningen

Sysselmannen på Svalbard sendte helsepersonell og politi til stedet straks etter at ulykken ble varslet.

– Politiet holder vakt på stedet og starter etterforskningen fram til representanter fra Statens havarikommisjon for transport kommer mandag ettermiddag, melder Sysselmannen.

Kraftig vind

Ulykken skyldes trolig dårlig vær:

– Den foreløpige informasjonen vi har fått, tilsier at helikopteret ble tatt av et kraftig vindkast og kastet inn i hangarveggen. Dette skjedde bare noen meter over bakken, forteller presseattaché Evgeni Kolesnikov ved den russiske ambassaden i Oslo til NTB.

Svalbardspostens redaktør Birger Amundsen har vært på basen og studert vraket på nært hold.

Traff bygningene

– Det er trolig dårlig sikt som er årsaken til styrten. Akkurat da helikopteret skulle lande kom det en kraftig snøbyge. Helikopteret har truffet hjørnet på den høyeste hangarbygningen. Det har nok vært en dramatisk styrt, sier Amundsen til sin egen avis.

Ifølge Amundsen ligger det biter av helikopteret slengt rundt over hele landingsplassen. Det er flere innslagsmerker fra rotoren i hangarbygningene.

Vanlig helikopter

Helikopteret var på et rutineoppdrag med å frakte passasjerer fra flyplassen i Longyearbyen til gruvebyen Barentsburg.

Helikopteret er av typen Mil Mi-8 – verdens nest mest produserte helikoptertype som har vært i tjeneste siden slutten av 1960-tallet og fortsatt produseres. Det ble operert av selskapet Spark+ på oppdrag fra det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.