INDUSTRI

Flyforbud for Jas Gripen

Svenske Gripen på treningstur.
Svenske Gripen på treningstur. Bilde: Gripen

Flyvåpenet i Norrbotten har inntil videre innstilt alle flygninger med Jas Gripen-fly, etter at et jagerfly styrtet under luftfartsøvelsen "Focus" ved Vidsels flyplass utenfor Älvsbyn torsdag.

De vil vente på havarikommisjonens utredning om årsaken til ulykken før de lar pilotene sette seg inn i flyene på nytt.

- Ingen betydning

Statens havarikommisjon ( SHK) har innledet sine undersøkelser av ulykken i dag. De skal snakke med piloten, som reddet livet ved å skyte seg ut av jagerflyet, og vil foreta tekniske undersøkelser på ulykkesstedet.

Den svenske forsvarsministeren, Mikael Odenberg, tror ikke at Gripen-havariet vil få noen betydning for Saabs forsøk på å selge flyene - blant annet til Norge.

- Men det ville naturligvis vært en helt annen sak dersom det blir oppdaget at ulykken skjedde på grunn av en alvorlig systemfeil, sier Odenberg til Svenska Dagbladet.

Tredje havari for flyvåpenet

Torsdagens Gripen-havari er det tredje for det svenske flyvåpenet. Det første skjedde over Vänern i 1999, og det andre over Hanöbukten i 2005. I begge tilfeller reddet piloten livet ved å skyte seg ut, akkurat som nå.

To Jas Gripen-fly styrtet også i utviklingsfasen, før de ble operative. Disse ulykkene skjedde i Linköping i 1989 og i Stockholm i 1993.

Gripen har vært operativt siden 1995, og flyr totalt cirka 15.000 flytimer årlig.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.