SAMFERDSEL

Fly, tog og busser lammes av storstreik i Tyskland

Flyplasser og tog- og busstasjoner vil i stor grad stå tomme i Tyskland mandag. En storstreik i transportsektoren gjør at reisende må finne andre alternativer.

«Advarsel – streik» lyder denne plakaten som ble hengt opp på flyplassen i Hamburg søndag. Mandag er det storstreik i den tyske transportsektoren.
«Advarsel – streik» lyder denne plakaten som ble hengt opp på flyplassen i Hamburg søndag. Mandag er det storstreik i den tyske transportsektoren. Foto: Bodo Marks/DPA/AP/NTB

Den 24 timer lange streiken er en av de største i omfang i Tyskland siden 1990-tallet og påvirker jernbanen, flytrafikken, busser og ferger over hele landet. Dagen har fått tilnavnet «Superstreiktag».

De fleste langdistanseruter og regiontog er innstilt da mer enn 30.000 jernbanearbeidere deltar i streiken, ifølge jernbaneforbundet EVG. Nesten alle av landets flyplasser rammes – med flyplassen i Berlin som et unntak.

– Streikeviljen er veldig sterk, og sinnet blant arbeiderne over å bli holdt igjen av arbeidsgiver er enormt, sier Kristian Loroch, medlem av EVGs forhandlingskomité.

– Vi streiker i dag fordi i felles forhandlinger, til tross for den trange økonomiske situasjonen for mange arbeidere, har vi ikke blitt tilbudt noe som er verdt seriøse forhandlinger, sier han videre.

Fagforeningene presser på for høyere lønninger i transportsektoren i lys av den høye inflasjonen og de stigende energiprisene. Fagforeningen Verdi ønsker en lønnsøkning på 10,5 prosent for sine medlemmer, mens EVG forsøker å forhandle fram en økning på 12 prosent.

Les også

Les mer om: