SAMFERDSEL

Fly, tog og busser lammes av storstreik i Tyskland

Flyplasser og tog- og busstasjoner vil i stor grad stå tomme i Tyskland mandag. En storstreik i transportsektoren gjør at reisende må finne andre alternativer.

«Advarsel – streik» lyder denne plakaten som ble hengt opp på flyplassen i Hamburg søndag. Mandag er det storstreik i den tyske transportsektoren.
«Advarsel – streik» lyder denne plakaten som ble hengt opp på flyplassen i Hamburg søndag. Mandag er det storstreik i den tyske transportsektoren. Foto: Bodo Marks/DPA/AP/NTB
27. mars 2023 - 10:05

Den 24 timer lange streiken er en av de største i omfang i Tyskland siden 1990-tallet og påvirker jernbanen, flytrafikken, busser og ferger over hele landet. Dagen har fått tilnavnet «Superstreiktag».

De fleste langdistanseruter og regiontog er innstilt da mer enn 30.000 jernbanearbeidere deltar i streiken, ifølge jernbaneforbundet EVG. Nesten alle av landets flyplasser rammes – med flyplassen i Berlin som et unntak.

– Streikeviljen er veldig sterk, og sinnet blant arbeiderne over å bli holdt igjen av arbeidsgiver er enormt, sier Kristian Loroch, medlem av EVGs forhandlingskomité.

– Vi streiker i dag fordi i felles forhandlinger, til tross for den trange økonomiske situasjonen for mange arbeidere, har vi ikke blitt tilbudt noe som er verdt seriøse forhandlinger, sier han videre.

Fagforeningene presser på for høyere lønninger i transportsektoren i lys av den høye inflasjonen og de stigende energiprisene. Fagforeningen Verdi ønsker en lønnsøkning på 10,5 prosent for sine medlemmer, mens EVG forsøker å forhandle fram en økning på 12 prosent.

Konsernsjef Geir Håøy sier Kongsberg-Gruppen har en ordrereserve på 88,6 milliarder kroner.
Les også

Betaler utbytte på nesten 2,5 milliarder

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.