NATURVITENSKAP

Fløy nært forbi Callisto

14. juni 2001 - 09:53

Laveste passering av til sammen 30 frem til da var 198 km over den vulkanske månen Io 22. februar 2000. Galileo har vært i bane rundt Jupiter siden 8. desember 1995.

Før Callisto-passeringen var det en del bekymring ved for kameraet, som ikke lot til å virke skikkelig etter passering av laveste punkt i Jupiter-banen.

Denne passeringen skjedde 23. mai i en avstand av 460.000 km over kjempeplanetens skydekke, som er forholdsvis lavt, strålingsmiljøet tatt i betraktning. Kameraet lot seg imidlertid slå av og på, noe som tydeligvis hjalp fordi det virket i selve passeringsfasen. Bilder og andre data skal overføres i løpet av de to neste månedene.

Under Callisto-passeringen fikk Galileo gravitasjonshjelp for en passering ganske nær Ios polområde tidlig i august. Og da kan instrumentproblemer dukke opp på nytt – mindre enn en time i forveien vil sonden nemlig passere Jupiter i en avstand som er 20 prosent mindre enn den 23. mai.

Erik Tandberg

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.