Flomskadd bru skiftes ut

Flomskadd bru skiftes ut
Skogabrua fikk hard medfart under pinseflommen i fjor. De som vil rive den og bygge en ny, må gi anbud innen 26. januar. Bilde: Tomas Aasbø

Skogabrua er navnet på brua som ligger like ved E 6 i Dovre kommune vel to mil sør for Dombås. Den har en lengde på 58,3 meter fordelt på fire spenn. Oppdraget består i å rive den og bygge en ny bru med omtrent samme lengde, men med bare to spenn.

Overbygningen til den nye brua består av en plasstøpt kjørebane som bæres av fire prefabrikkerte MOT-bjelker. Det vestre landkaret til den gamle brua blir beholdt. Det østre får en ny frontvegg som fundamenteres på to utstøpte stålrørspæler.

De to spennene blir like lange. Pilaren er en 1,1 meter bred skive i elvas lengderetning. Den blir også fundamentert på to utstøpte stålrørspæler. Alle de fire pælene får en diameter på 610 mm.

Brua som skal rives er svært gammel. For 50 år siden ble den bygd om. Den har tre massive pilarer i elva som snevrer inn elveløpet. En av dem fikk så hard medfart under pinseflommen at kjørebanen kom ut av stilling. Siden har brua vært stengt, og noen har fått en omveg når de må krysse Lågen.

Den nye Skogabrua er prosjektert av Safe Control Engineering i Tvedestrand. Den som får kontrakten, må jobbe raskt. Om vinteren er vannføringen øverst i Lågen beskjeden. Det er den ikke når vårflommen setter inn. Da må arbeidet i elva være avsluttet.

Innen 1. juni skal brua være klar for bruk. Denne datoen er viktig å overholde av hensyn til en campingplass som ligger på østsiden av Lågen. Adkomsten dit er kronglete så lenge Skogabrua er stengt.

Les mer om: