IKT

Flommer over av funksjoner

25. nov. 2000 - 09:01

Nice: Kampen mellom Microsoft og IBM-eide Lotus spisser seg til. Lotus, med sin Domino-tjener, er størst på det feltet som kalles gruppevare og som gir oss e-post, kontaktregistre og kalenderfunksjonalitet. Lotus har rundt 46 prosent av markedet, mens Microsoft har rundt 26 prosent. Syv av de ti største selskapene i Norge kjører Lotus.

Med den nye Exchange 2000-programvaren setter imidlertid Microsoft inn støtet for å rive til seg mer av dette lukrative markedet. Totalt er det solgt rundt én million gruppevarelisenser i Norge, og det blir penger når all denne tjener- og klientprogramvaren skal oppgraderes.

Spørsmålet dagens brukere må stille seg, er om de vil ha glede av de nye mulighetene som introduseres i den nye 2000-utgaven. På samme måte som de færreste brukere utnytter de funksjonene som ligger i vanlige kontorprogrammer, inneholder dagens 5.5-versjonen av Exchange masse funksjonalitet som de færreste bedrifter utnytter fullt ut.

60 millioner brukere

Exchange er Microsoft tjenerprogramvare for utveksling av meldinger og dokumenter. Dagens versjon Exchange 5.5 har rundt 60 millioner brukere over hele verden.

– Produktet var ferdig i juni, men vi ville at Exchange 2000 skulle være den mest utprøvde programvaren i selskapets historie, sa utviklingssjefen Gordon Mangione på europalanseringen i Nice nylig.

Microsoft påstår at det er brukt 2000 personår for å utvikle programvaren. Den skal ifølge datakjempen i Seattle ha enda lavere TCO, det vil si gi lavere totale kostnader ved å eie produktet, enn forgjengeren. Hvis det er riktig, må Exchange 2000 gi vesentlige innsparinger og rasjonalisering på flere områder, fordi produktene er betydelig mer kostbare enn de utgavene som erstattes.

Programvaren skal kreve betydelig mindre datakraft, og hver tjener kan håndtere langt flere klienter enn før. Microsoft reduserte antallet tjenere fra 35 til 8 da de flyttet 30.000 postkasser i Seattle over til 2000-utgaven.

To utgaver

Det nye programmet kommer i to utgaver – Exchange 2000 Server og Exchange 2000 Enterprise Server. Den første er beregnet på middels store selskaper. I tillegg lanserer selskapet en egen tjener, Exchange 2000 Conferencing Server, for data, tale og videokonferanser. Microsofts egen NetMeeting programvare har lenge gjort det mulig å ha slike konferanser over nettet, men det nye tjenerprogrammet sørger også for å balansere båndbreddebruken. Noen få videokonferanser skal ikke gjøre at nettet stopper opp.

– I tillegg til forbedringer og ny funksjonalitet, er hovedmålet å få enda bedre oppetid, sier Russell Stockdale, visepresident i Microsofts divisjon for kunnskapsarbeiderløsninger. Dernest har hastighet vært et prioritert område. Helt nye krav stilles til slike produkter i dag i forhold til bare for noen år siden. En ny gruppe mobile brukere krever at tjenerne er tilgjengelige alle årets timer.

Webfokus

Exchange 2000 er også en av byggesteinene i Microsofts .NET-strategi. Et viktig element i denne strategien er en solid infrastruktur for meldingsutveksling både tradisjonell e-post, øyeblikkelige meldinger og konferanser. Den nye programvaren er knyttet enda tettere mot de ulike standardene som finnes på Internett, der XML er en viktig byggesten.

Den nye utgaven har ikke lenger en egen katalogtjeneste, men trenger Windows 2000 Server med Active Directory for å fungere. Den skal imidlertid gi større ytelse og mye større kapasitet. En grunn til det er at e-postklienter – slik som Outlook – ikke lenger snakker direkte med Exchange, men med et tjenerprogram som kalles Web Storage. Dette informasjonslageret kan inneholde langt mer enn e-post, kalenderdata og vanlig gruppevare – også lyd og bildefiler.

Mobile brukere kan glede seg over Local Web Store, som er en slags cash-mekanisme. Den overfører mye av den informasjonen som systemet tror brukeren kan komme til å benytte, til ledig plass på en enkeltes harddisk.

En interessant nyhet i Exchange er det grafiske verktøyet Workflow Designe. Exchange-administratoren kan tegne opp arbeidsflyten i en organisasjon slik som for eksempel godkjenning av dokumenter. Når en slik arbeidsflyt er konstruert, vil Exchange sørge for at dokumentene sendes gjennom organisasjonen på en riktig måte.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.