KRAFT

Flomfaren stor: Etterlyser regulering

STORFLOM: I fjor sommer rant det 20 ganger mer vann enn normalt i Numedalslågen.
STORFLOM: I fjor sommer rant det 20 ganger mer vann enn normalt i Numedalslågen. Bilde: Falch, Knut
Mona Sprenger
7. apr. 2008 - 10:23
Vis mer

4. juli i fjor, samme dag som jazzfestivalen åpnet, ble Kongeberg rammet av den største flommen på 50 år.

- I ettertid stiller vi oss spørsmålet om flommen i fjor sommer kunne vært unngått. Magasinene ble fylt opp under snøsmeltingen og var fulle fra juni måned, sier Lande.

Behov for buffer

Norges vassdrags- og energidirektorat varsler nå om at årets snøforhold medfører at det er større risiko enn normalt for stor vårflom i vassdrag som drenerer fjellområdene i Sør-Norge.

I et brev til Kommunal og regionaldepartementet ber Kongsberg kommunen nå om at det vurderes et reguleringsregime slik at magasinene kan virke som en ”buffer” ved store nedbørsmengder.

Fulle magasiner

Kommunen reagerer også på vannmagasinene var så fulle gjennom hele høsten. Tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at i Sør-Norge var magasinfyllingene på over 90 prosent i perioden juli til oktober. I samme periode var prisen for kraft i Sør-Norge helt nede i 3-6 øre/kWh i snitt per uke .

- Heldigvis unngikk vi i fjor den vanlige nedbørsmengden. Men det er bare til neste gang, frykter ordføreren. I brevet til departementet skriver kommunen:

" Vi forutsetter i fremtiden at regulantene tar høyde for varierende nedbørsmengder gjennom hele sommerhalvåret slik at en ligende flom kan unngås".

Liten handlingsfrihet

Numedals -Laugens Brugseierforening har på vegne av kraftselskapene ansvar for vassdragsberedskapen i Numedalslågen. Direktør Jan Gaute Bjerke er overrasket over kritikken fra Kongsberg kommune.

- Vi er av staten pålagt å fylle opp magasinene våre og til å forholde oss til konsesjonen, sier Bjerke, som understreker at de forsøker å manøvrere så godt de kan.

- Det er ikke så lett. Vi har små magasiner, som ikke gir så stor handlingsfrihet og kravene til oppfylling er veldig sterke. Vi gjør derimot kontinuerlige snømålinger og forsøker å følge med så godt vi kan, sier direktøren, som viser til at de tappet ned i forkant av flommen i fjor.

Regionsjef i NVE, Einar Beheim bekrefter at det er den enkelte regulants ansvar å vurdere tilfelle fra tilfelle.

- Det er selvsagt et spørsmål om skjønn. De har også et ansvar for å ha mest mulig vann i magasinene sine slik at de kan produsere kraft, sier Beheim.

Flom viktigst

Årets snøforhold vil derimot bli et tema på et møte som NVE i denne uken skal ha med regulantene

- Værforholdene under snøsmeltingen vil være helt avgjørende for hvor stor årets vårflom vil bli, mener Beheim

- Hvis det blir en flomsituasjon, går det foran kommersielle hensyn, forsikrer Bjerke i Numedals -Laugens Brugseierforening.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.