KRAFT

Flokker seg om varmepumper

Tore Stensvold
19. sep. 2007 - 07:01


Salget av luft- til-luft varmepumper har steget jevnt og trutt.

Salget fikk seg imidlertid en skudd for baugen i fjor da Enova gjenopptok støtten til energieffektiviseringstiltak. Enova vil nemlig ikke støtte de rimelige luft-til-luft-pumpene.

Dyrt – billig?

Blar du dypere i lommeboka og har mulighet for å bruke vannbåren varme, kan du velge i en rekke modeller vann-til-vann varmepumper.

Slik virker varmepumper!Dette er de tre ulike varmepumpetypene du kan velge mellom:

  • Luft-luft
  • Luft-vann
  • Vann-vann

Les også: Ny test - velg riktig varmepumpe

Effekt og økonomi

Vann-til-vann varmepumper gir god energieffekt og økonomi på sikt, men krever også større investeringer.

Det betyr også at bygget må ha røropplegg for gulvvarme eller radiatorer. Det gjelder også for luft-vann-pumper.Norsk-amerikansk

På Bygg Reis Deg kan du blant annet se den delvis norskutviklede modellen Stinger som kombinerer mediene luft og vann.

Ved å investere i en moderne luft-vann varmepumpe får du både vannbåren gulvvarme, varmtvann til dusjen lavere strømregning.Made in Moss

Teknologien på varmepumpen Stinger, som bruker luft til å varme vann, er utviklet i samarbeid med amerikanske Carrier, pioneren innen kulde- og varmeteknologi.

Varmepumpen produseres i Moss av Klima & Varmeteknikk AS (KVT).

Produsenten stiller strenge krav til hvem som får montere en slik luft/vann varmepumpe. KVT har sertifiserte installatører over hele landet – slik at folk fra Lindesnes, Bergen, via Røros og Ålesund til Trondheim, Tromsø og Finnmark kan føle seg trygge på at de får den effekten og besparelsen de loves.

Sjekk ytelse

Forhandleransvarlig Richard Granskogli hos Klima & Varmeteknikk legger vekt på at ytelse er viktigste forhold kunden bør sjekke.

-Kundene er mer og mer bevisste på varmepumpens faktiske ytelse og hvor mye den selv faktisk forbruker av strøm. Dette er bra, for det er stor forskjell fra varmepumpe til varmepumpe, påpeker Granskogli.

Han anbefaler forbrukerne å sjekke at pumpen har R410a som kjølemedium og at den har en inverter kompressor før de gjør sin investering.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.