PRODUKSJON

Flesker til med fiskefett

SER PÅ FISKEN: Naturals tilsentningstoffer designes etter inspirasjon fra fisken som svømmer utenfor forksningssenteret. Forskningssjef Per Christian Sæbø, produktdirektør Hogne Hallaråker og administrerende direktør Jostein Dalland er fornøyde med at forskningssenteret ligger adskilt fra hovedkontoret i Oslo.
SER PÅ FISKEN: Naturals tilsentningstoffer designes etter inspirasjon fra fisken som svømmer utenfor forksningssenteret. Forskningssjef Per Christian Sæbø, produktdirektør Hogne Hallaråker og administrerende direktør Jostein Dalland er fornøyde med at forskningssenteret ligger adskilt fra hovedkontoret i Oslo.Bilde: RAGNA KRONSTAD

Lipider/ Fosfolipider

*Lipider er det samme som fett

*De sunne, umettede fettstoffene (fettsyrene) er bl.a. svært viktige for funksjonene i det sentrale nervesystemet og har en sentral rolle i oppbygningen og vedlikeholdet av kroppens cellemembraner.

*Noen av de sunne fettsyrene, som Omega 3, produserer ikke kroppen selv og derfor må disse tilføres gjennom kostholdet.

*DHA og EPA er kjente omega 3 fettsyrer. Forskning har vist at disse fettsyrene påvirker vekst og utvikling. Marine fosfolipider inneholder store mengder langkjedete fettsyrer som DHA og EPA i tillegg til virkestoffene fra den viktige polare delen av molekylet. Disse virkestoffene er påvist å ha en rekke effekter på bl.a. kognitive prosesser og mental helse.

*Fosfolipider er et fettstoff som skiller seg fra mye annet fett ved at de har en såkalt polar del og virker emulgerende. Dette gjør at fosfolipidene (fettet), i motsetning til vanlig fett, lett lar seg blande med vann eller vannholdige ingredienser. Dette igjen gjør at fettet og fettsyrene blir mye lettere tatt opp i kroppen (økt biotilgjengelighet).

*Marine fosfolipider finnes i relativt høy konsentrasjon i mange marine organismer, eller organer av disse, med høyt fettinnhold.

*Natural satser på produksjon av enzymatisk syntetiserte fosfolipider. Det betyr at lipidene ikke blir direkte utvunnet fra fisk som tran, men fremstilt ved hjelp av enzymatiske prosesser. Prosessen innebærer at Natural kan skreddersy og øke konsentrasjonen av de gunstige fettsyrene DHA og EPA. Dette kan føre til mer effektive kosttilskudd.

Natural

Hovedkontor på Lysaker og forskningsavdeling i Hovdebygda i Møre og Romsdal.

Har i dag 66 innvilgede patenter i Europa og USA.

Satser på lisensiering og ikke på produksjon.

Forsker og utvikler CLA, Marine Fosfolipider, Omega- 3 Emulsjon og høykonsentrert DHA og EPA.

Hovedproduktet er foreløpig CLA som er en naturlig fettsyre med dokumenterte positive egenskaper både hos mennesker og dyr.

Fiskefettpølse er bare ett av produktene Jostein Dalland ser for seg kan være et resultat av forskningen som foregår midt mellom sunnmørsalpene.

Natural mener at de sitter på teknologi og kunnskap som kan utkonkurrere tradisjonelle Omega 3- produkter. Hemmelighetene ligger i sjøen utenfor forskningssenteret.

Dalland er administrende direktør i bioteknologiselskapet Natural som produserer kosttilskudd og tilsetnigstoffer i mat og fôr. CLA som er en naturlig fettsyre, har frem til nå vært selskaptes hovedinntekstkilde.

Fett fra fisk

Ved forksningssenteret i det knøttlille Hovedbygda i Møre og Romsdal satses det nå sterkt på forksning innen marine fosfolipider (fettsyrer fra fisk).

Natural tror på et kjempemarked og de nye tilsetningstoffene kan utkonkurrere Omega 3 produktene vi har i dag.

Årsaken er at de lipidene (fettstoffene) som utvikles i Ørsta fungerer mer effektivt i menneskekropppen.

Selger lisenser

Prosessene for å fremstille stoffer som kan gjør pølsa sunnere enn tran er kompliserte, men foretningsideen til Natural er enkel.

– Vi jobber etter en lisensieringsmodell, sier Dalland.

Det betyr at Natural ikke produserer noe av det de forsket frem. Det tar de større matvare og helskostgigantene seg av.

Matvaregiganter som Cognis, BASF, Loders og PM betaler i dag allerede Natural millioner av kroner for å bruke Naturals patenterte teknologi.

– Vi er i en posisjon mellom forskningsmiljøene og produsentene. Vi må ha et tett nettverk mot universitetene og samtidig være kreative og innovative ovenfor matvareprodusentene, forklarer Dalland.

Fordel som liten

De store matvareprodusenente har egne forskningsavdelinger, men de er også avhengig av små selskaper som Natural for nyskapning.

– Som et lite selskap kan vi raskere komme opp med nye produkter.

I 2002 fikk Natural et pilotanlegg. Dette bidrar til at Natural kan gjennomføre produksjon i småskalaproduksjon.

– Det er en fordel fordi vi kan produsere selv til et mindre marked først, før de store produsenentene blir interessert, sier Dalland.

CLA i spansk melk

CLA var det første produktet til Natural. I begynnelsen produserte selskapet selv små mengder, men i dag har et tysk selskap tatt over produksjonen og Middelfart har distribusjonen hjemme i Norge. Men Norge utgjør bare to prosent av markedet.

Sist høst lanserte det spanske meieriet Linea melk tilsatt Tonalin. Tonalin er et merkevare feid av Natural for CLA tilsetningstoffer.

Slipper børsstøy

Natural har hovedkontor på Lysaker mens forskningssenteret ligger i Hovedbygda mellom Ørsta og Volda.

– Da kan forskerne forske i fred og unngå støyen fra Oslo Børs, sier Dalland.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.