NETTARKIV

Flerkulturell framtid

30. mars 2001 - 06:52

Norsk havbruksnæring er i dag helt basert på monokulturer. Nesten alle oppdrettsanlegg driver med enten laks eller ørret, og ingenting annet. Det flerkulturelle havbruket, for eksempel med laks, kamskjell og hummer, er kanskje veien å gå i framtida.

– Tanken er å få til en mest mulig fornuftig bruk av kystsonen vår. Allerede i dag begynner det å bli trangt om plassen langs deler av kysten, sier Kjell Maroni, fagsjef i Norske Fiskeoppdretteres Forening.

En del av fôret til oppdrettslaks havner i miljøet rundt anlegget, og kan bidra til økt algeproduksjon. Hva om vi rundt laksemerdene kunne dyrke algespisende kamskjell eller blåskjell? Under dette nivået kunne oppdrettsanlegget ha gående sin egen stamme av hummer, som bokstavelig talt rydder opp på bunnen. Noen hundre meter fra laksemerdene kan så torsken gå i sine egne merder.

– Jeg ser i prinsippet ingen begrensninger i forhold til hva vi kan tenke oss på dette området i framtida. Det vi mangler, er først og fremst kunnskap om hva som er mulig, sier Maroni.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.