IT

Flere vil stemple inn

Tidsuret har gjenoppstått i moderne form. WM-data melder om 25 prosents vekst i omsetningen av tidsregistreringssystemer.

Selskapet Norsk Tid økte omsetningen med 20 prosent fra 2006 til 2007.

–Vi opplever absolutt økt etterspørsel. Tidligere ble det investert i denne typen systemer når tidene var dårlige. Nå vil arbeidsgiverne gi sine ansatte muligheten til å holde kontroll på egen tid, sier Reidar Skjøthaug, daglig leder i WM-data HRM.

Skaper fleksibilitet

Selskapet er markedsledende på tidsregistreringssystemer og har i dag cirka 1000 norske selskaper på kundelisten, det vil si nærmere en halv million arbeidstakere.

Løsningen WinTid holder blant annet styr på flere tusen departementsansatte. Men både WM-data og Norsk Tid har en klar oppfatning om at det ikke lenger er sjefens ønske om full kontroll på de ansatte som er styrende for å kjøpe tidsløsninger.Styringsverktøy

–En del bransjer legger mer vekt på å ta i bruk tidsystem som styringsverktøy for ansatte og ledere, slik at de skal få et forhold til sin bruk av tid på jobben. Systemene brukes for å legge til rette for mer fleksible arbeidsordninger, hjemmekontor og reiser, sier Tom Gustavsen i Norsk Tid.

Systemene registrerer også hvor mye tid som brukes på enkelte prosjekter, avspaseringer, overtid, sykefravær, lunsjpauser, ferier og fleksitider.

Besparelser

–Tilbakemeldingene vi får, viser at bedrifter som går fra manuelt til elektronisk system halverer den tiden som brukes til administrere de ansattes tidsregistrering. En bedrift med 100 ansatte vil kunne spare opp til 200.000 kroner i året, reklamerer Skjøthaug.

Flere fagforeninger både i LO og YS står på kundelisten til WM-data, i tillegg til LO-NHO-ordningen.

–Man skulle kanskje tro tillitsvalgte ønsket seg bort fra det gamle overvåkningsregimet, men slik er det ikke. Tidssystemene bidrar til rettferdighet, sier Reidar Skjøthaug.Må dokumentere

Norsk Tid registrerer også økende etterspørsel etter applikasjoner for å fordele timer på prosjekter og oppgaver.

–Det kan være behov for det på grunn av krav til dokumentasjon i regnskapsloven. Men også virksomheter vil ha oversikt over timeforbruk på oppgavene slik at de kan analysere fremtidige ressursbehov, sier Tom Gustavsen.

Noen bransjer henger imidlertid igjen i behovet for å kontrollere fremmøte på avtalt sted til avtalt tid.

–Dette gjelder særlig servicenæringen, men dette siste året har vi også hatt en økende etterspørsel fra byggebransjen, sier Gustavsen.

I den andre enden av skalaen står moderne løsninger som at den ansatte også kan benytte sin mobiltelefon til registrering av både arbeidstid, reisetid og prosjekttid.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.