Flere trafo-ulykker enn på mange år

TRAFOSKIFTE: Montører fra Agder Energi i ferd med å skifte en trafo på Sørlandet i fjor. Agder Energi fikk mange problemer etter et voldsomt uvær. Montør Anders Øygarden fra Agder Energi skifter her en trafo ved Kollestad. (Bilde: AGDER ENERGI, ANDERS MARTINSEN)
TRAFOSKIFTE: Montører fra Agder Energi i ferd med å skifte en trafo på Sørlandet i fjor. Agder Energi fikk mange problemer etter et voldsomt uvær. Montør Anders Øygarden fra Agder Energi skifter her en trafo ved Kollestad.
TRAFO: Flesaker Koblingsstasjon. Illustrasjonsfoto
Ole A. Westberg, leder av Teknas Brannforum.
ATTRAKTIVT: Med utdanning i teknologidesign kan du kanskje lykkes i å lage et produkt som dette. ILL: MØRE TRAFO (Bilde: Møre Trafo)
  • Kraft

Ole A. Westberg, som er leder av Teknas Brannforum, forteller om dramatisk økning i uhell med norske transformatorer i tilknytning til kraft- og energianlagg.

– I fjor kunne vi registrere enten tilløp til, eller brann og eksplosjon i hele syv trafoer rundt om i landet. Dessuten var det en stor og alvorlig eksplosjon i en transformator i atomkraftverket Ringhals i Sverige i fjor høst.

Alderdomspreget

Westberg hevder at han ser alvorlig på denne utviklingen, som han mener skyldes at transformatorene ved de aller fleste kraft- og energiverk her i landet nå begynner å bli gamle.

– Dessuten sliter bransjen med et noe foreldet regelverk som har ført til kostbare og dermed dårlige løsninger. Dette går ut over blant annet vedlikeholdet, hevder Westberg.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå