TRAFOSKIFTE: Montører fra Agder Energi i ferd med å skifte en trafo på Sørlandet i fjor. Agder Energi fikk mange problemer etter et voldsomt uvær. Montør Anders Øygarden fra Agder Energi skifter her en trafo ved Kollestad. (Bilde: AGDER ENERGI, ANDERS MARTINSEN)
TRAFOSKIFTE: Montører fra Agder Energi i ferd med å skifte en trafo på Sørlandet i fjor. Agder Energi fikk mange problemer etter et voldsomt uvær. Montør Anders Øygarden fra Agder Energi skifter her en trafo ved Kollestad.
TRAFO: Flesaker Koblingsstasjon. Illustrasjonsfoto
Ole A. Westberg, leder av Teknas Brannforum.
ATTRAKTIVT: Med utdanning i teknologidesign kan du kanskje lykkes i å lage et produkt som dette. ILL: MØRE TRAFO (Bilde: Møre Trafo)

Flere trafo-ulykker enn på mange år

  • Kraft

Ole A. Westberg, som er leder av Teknas Brannforum, forteller om dramatisk økning i uhell med norske transformatorer i tilknytning til kraft- og energianlagg.

– I fjor kunne vi registrere enten tilløp til, eller brann og eksplosjon i hele syv trafoer rundt om i landet. Dessuten var det en stor og alvorlig eksplosjon i en transformator i atomkraftverket Ringhals i Sverige i fjor høst.

Alderdomspreget

Westberg hevder at han ser alvorlig på denne utviklingen, som han mener skyldes at transformatorene ved de aller fleste kraft- og energiverk her i landet nå begynner å bli gamle.

– Dessuten sliter bransjen med et noe foreldet regelverk som har ført til kostbare og dermed dårlige løsninger. Dette går ut over blant annet vedlikeholdet, hevder Westberg.