KRAFT

Flere strømbrudd i Norge enn i Sør-Amerika

UAVBRUTT DRIFT: Borregaard har et avansert bioraffineri i Sarpsborg med ca. 20  produksjonsanlegg integrert i hverandre. Det bør kjøres uavbrutt, men har slitt med sju til dels langvarige strømbrudd de siste fem årene.
UAVBRUTT DRIFT: Borregaard har et avansert bioraffineri i Sarpsborg med ca. 20 produksjonsanlegg integrert i hverandre. Det bør kjøres uavbrutt, men har slitt med sju til dels langvarige strømbrudd de siste fem årene. Bilde: Jarl M. Andersen
Øyvind LieØyvind Lie
2. mai 2011 - 10:19

I Sarpsborg har Borregaard et avansert bioraffineri hvor om lag 20 produksjonsanlegg integrert i hverandre lager spesialiserte biokjemikalier av tømmer. Fabrikken er avhengig av å kjøre uavbrutt med stabil drift året rundt.

Men 26. februar i år forårsaket Statnett et uforutsett strømbrudd som varte i hele 96 minutter. Det kom bare et halvt år etter at Statnett var skyld i et strømbrudd som varte i 67 minutter, 12. juli i fjor. De siste fem årene har fabrikken opplevd til sammen sju strømbrudd.Dyrt

Utfallene fører ofte til utstyrshavari som gir tapt produksjon, skriver selskapet i et brev til Olje- og energidepartementet (OED).

Tone Horvei Bredal, kommunikasjonssjef Borregaard
Utfallene fører ofte til utstyrshavari som gir tapt produksjon, skriver selskapet i et brev til Olje- og energidepartementet (OED). Tone Horvei Bredal. Borregaard

– Dette er spesialprodukter som lages etter strenge kvalitetsspesifikasjoner, og strømbrudd skaper driftsforstyrrelser som ødelegger kvaliteten. I tillegg til store økonomiske konsekvenser, skaper plutselige og uventende strømbrudd betydelige driftsproblemer, lang oppstartstid og utstyrsbelastning, sier Borregaards kommunikasjonssjef Tone Horvei Bredal til Teknisk Ukeblad.

Strømbruddet i februar ga ifølge brevet til OED “et tosifret antall millioner” i tap for Borregaard. Selskapet advarer også mot at usikkerheten på sikt vil slite på forholdet til kundene og svekke selskapets konkurranseevne.

Les også:

– Negativ trend

Bredal sier Borregaard har opplevd redusert leveransesikkerhet de siste årene, til tross for en nedgang på landsbasis.

– Fra 2000 til 2005 hadde vi to strømbrudd, mens vi fra 2006 til 2011 hadde hele sju. Det har i denne perioden ikke blitt økt press på strømnettet lokalt, tvert imot har flere energikrevende industrier lagt ned i perioden, sier Bredal.

For Borregaard er upåliteligheten i strømnettet blitt en økende risikofaktor, noe selskapet mener er uakseptabelt.

“Med de teknologiske og finansielle ressurser Norge har, burde en slik usikker situasjon knyttet til vital infrastruktur være unødvendig”, heter det i brevet.– Verre enn i Sør-Amerika

Selskapet har virksomhet i en rekke land på flere kontinenter, og Norge er blant landene hvor selskapet opplever dårligst leveringssikkerhet for kraft.

– Borregaard har produksjonsenheter blant annet i Brasil, og her er det 6 år siden siste strømutfall. I USA har vår produksjonsenhet opplevd ett utfall i løpet av de siste 14 årene, i Spania er det 10 år siden siste utfall, sier Bredal.

Les også: Kjører 15 fabrikker fra ett rom

Avviser kritikken

I et svar til OED skriver Statnett at av de sju strømbruddene de siste fem årene skyldes fem av dem feil i Statnetts anlegg, mens to av tilfellene skyldes feil i Hafslunds lokale 45 kV-nett.

Når man ser alle spenningsnivåer under ett, medfører feil i kraftnettet at sluttbrukere ifølge Statnett i gjennomsnitt mister forsyningen ca. 2 ganger årlig i det norske nettet.

– Dette er samme nivå som i våre naboland. Med dette som utgangspunkt kan vi ikke se at leveringskvaliteten i tilknytningspunktet til Borregård avviker fra gjennomsnittsverdier i de nordiske land, skriver Statnett.

Statnetts stasjon i Hasle har dessuten vært under ombygging og modernisering de siste to årene, noe som har vært medvirkende årsak til to store driftsforstyrrelser i Hasle. Men når arbeidene er ferdig, vil Hasle representere et sterkt leveringspunkt mot regionalnettet som blant annet Borregaard er tilknyttet, lover Statnett i svarbrevet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.