FORSVAR

Flere problemer for Danske jagerfly – ulykke fører til forsinkelser

Danmark skulle ha mottatt flere kampfly av typen F-35 i år, de første i februar, men en ulykke i USA fører trolig til forsinkelser, ifølge det danske forsvaret. 

En ulykke under testing gjør at Danmark må vente på F-35-fly de har bestilt fra USA. Norge skal etter planen motta ni slike fly i år, og det er uklart om også disse leveransene blir forsinket.
En ulykke under testing gjør at Danmark må vente på F-35-fly de har bestilt fra USA. Norge skal etter planen motta ni slike fly i år, og det er uklart om også disse leveransene blir forsinket. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
10. jan. 2023 - 14:19

Produsenten Lockheed Martin har inntil videre stanset all testflyging av F-35B-flyene, etter en ulykke der brennstofftilførselen til motoren skal ha sviktet og flygeren måtte skyte seg ut, skriver avisa Berlingske med henvisning til amerikanske Defence News.

Et antall fly av denne typen er inntil videre satt på bakken, men det rammer ikke flyene Danmark og Norge alt har mottatt. Disse er av typen F35A.

Ifølge Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse i Danmark må flyene imidlertid benyttes «i redusert omfang ut fra forsiktighetsprinsipp».

Ikke gjort funn

– De norske flyene ble inspisert etter hendelsen før jul, og det ble ikke gjort funn som tyder på lignende utfordringer hos oss, sier spesialrådgiver Endre Lunde i Forsvarsmateriell til NTB.

Norge har hittil mottatt 37 kampfly av typen F-35A, som Stortinget har vedtatt at det skal kjøpes 52 av.

Dette to-seters F-16-flyet tok onsdag sin siste testflyvning fra Bodø før det sendes til Danmark for å trene ukrainske flygere.
Les også

Nå flyr norske F-16 sørover for å trene opp ukrainske flygere

Etter planen skal Norge motta tre nye fly i løpet av januar og ytterligere seks senere i år, opplyser Lunde.

– Det er for tidlig å si om noen av disse leveransene vil påvirkes av stansen i testflyginger. De norske og danske flyene er på litt ulike stadier i produksjons- og testprogrammene, så de påvirkes ikke nødvendigvis på samme måte, sier han.

Produksjonsfeil

Det har også tidligere vært problemer med F-35-flyene Danmark skal ha. To av de seks flyene som etter planen skulle overleveres i februar, som i dag står på Luke Air Force Base i USA, viste seg å ha en produksjonsfeil.

Feilen innebar at de såkalte katapultsetene, som gjør at flygeren om nødvendig kan skyte seg ut av flyet, ikke virket, ifølge det danske tidsskriftet Ingeniøren.

Danmark skal etter planen kjøpe 27 fly av typen F-35, og utfasingen av de gamle F-16-flyene skulle skje i 2024. Det er nå utsatt.

Mange toglinjer på Østlandet er forsinket på grunn av mye snø på togsporene.
Les også

Bane Nor: Vet ikke om Follobanen åpnes før rushet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.