IT

Flere og flere ser serier gratis med Popcorn Time, men er det lovlig?

Vi har spurt ekspertene.

4. apr. 2015 - 16:29

Vi vet at det er ulovlig å laste ned og dele piratkopierte filmer, serier, musikk og programvare. Men er det lov å strømme filmer med tjenesten Popcorn Time?

Vi har spurt Onsagers. Det er et ingeniørtungt selskap krydret med noen jurister og økonomer som arbeider rundt forvaltning av immaterielle rettigheter. For å gjøre det best mulig sørger de for å forstå teknologien og produktene de jobber med. Og for å kunne svare på vårt spørsmål må de forstå hva Popcorn Tme er.

– Popcorn Time er litt på siden av de problemstillingene Hollywood og andre rettighetshavere har slitt med til nå. Mens Piratebay og liknende tjenester tillot brukerne å laste ned og dele piratkopiert innhold er Popcorn Time en strømmetjeneste. I praksis for brukerne ikke ulikt Netflix, HBO og andre, og det er nok grunnen til at Netflix ser på dem som den største utfordreren til sin forretningsmodell, sier markedssjef i Onsagers, Axel Krabberød, som også har sju års erfaring fra Telecom bransjen.

Les også: Her passerer flere GPS-jammere hver dag

Bittorrent

– Popcorn Time bygger på den samme teknologien for å dele innhold som Pirate Bay og andre gjør. De bruker Bittorrent. Teknologien er på ingen måte ulovlig. Til og med NRK ser på teknologien som en effektiv måte å avlaste den tradisjonelle distribusjonen. De distribuerer veldig store egenproduserte filer på denne måten, sier fysiker og patentingeniør Arnulf Crowo.

– Bittorrent er som et brekkjern. Du kan gjøre både lovlige og ulovlig ting med et slikt redskap, sier jurist Andreas Sætre Hanssen.

Les også: – Bruker mobiljammer for å få fred på toget

Superenkelt

Det som gjør Popcorn Time så farlig for rettighetsinnehaverne er enkelheten, mener Onager. Dette er plug and play på sitt beste og veldig fristende for mange. Brukerne er ikke en gang bundet til Popcorn Time sin egen avspiller. De kan velge sin egen og bare bruke Popcorn Time til å skaffe innholdet.

Men bak fasaden ligger det flere ulovlige handlinger til grunn, ifølge IP-selskapet. En eller annen har lastet opp en film eller serie og gjort den tilgjengelig. Deretter spres innholdet i biter som lastes ned og deles av alle som strømmer innholdet.

— Når en PC spiller av innhold lagrer den en del av en videofilmen. Samtidig blir PC-en en tjener i det store nettverket som andre kan hente filen fra. Når man har sett filmen, og går ut av Popcorn Time, er filene borte. Dette er altså ikke så opplagt ulovlig som Pirate Bay. Men ulovlig er det. Når du bruker Popcorn Time er du samtidig en del av det store kringkastingsnettverket som strømmer innhold tilbake til andre.

– Dette utgjør en tilgjengeliggjøring av innholdet etter åndsverksloven og det er ulovlig uten tillatelse til dette. Det er dette som er kjernen i det juridiske. Teknisk sett er det mulig å bare hente uten å strømme tilbake, men hvis alle brukerne gjorde det ville tjenesten stoppe. Og det er jo ikke brukerne interessert i. Popcorn Time har heller ikke dette som et valg i programmet per i dag..

— Dessuten skjer det en mellomlagring av innholdet så lenge man bruker tjenesten. Selv om standard innstillingen er satt på å slett filmen når man går ut av programmet så er det faktisk mulig på en enkel setup-side å hake av at man ikke ønsker å slette filmen, hvorpå man sitter med en fullverdig kopi av filmen, sier Krabberød.

Les også: Dette er kortsvindlernes 5 sleipeste teknikker

Ansvarspulverisering

Når så mange bryter loven samtidig oppleves det som en pulverisering av ansvaret, og mange brukere føler at det hele ikke er så farlig, mener Crowo.

– Det er lovverket rundt opphavsrettigheter som regulerer hva man kan kopiere og gjøre tilgjengelig. Når man ser en film kan man lure seg til å tro at man hverken kopierer eller gjør tilgjengelig, men de som skjønner hvordan dette virker teknisk vet at man både kopierer og tilgjengeliggjør sier han.

– I tillegg til tilgjengeliggjøringen lagres også en kopi av filmfilen på brukerens harddisk. Dette vil være en eksemplarfremstilling også regulert av opphavsretten, sier Sætre Hanssen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Likevel er det et juridisk skille mellom midlertidige og varig kopiert materiale.

– Dette skillet er etablert for å kunne gjøre det mulig å lovlig lage kopier som del av databehandling, som for eksempel når man spiller av en DVD. Da må en del av innholdet kopieres over i RAM, og dette er ikke ulovlig. Man kan hevde at den kopierte filen i Popcorn Time også er en midlertidig kopi, fordi den slettes når programmet lukkes. Slik vi vurderer det er det tvilsomt om man kan påberope seg denne regelen for å kunne strømme over Popcorn Time, sier Sætre Hanssen.

– Filen ligger stabilt lagret på brukerens maskin, og man kan velge å ta vare på filen etter programmet lukkes. Det er dermed gode argumenter for at filen må ansees som en varig kopi.

Les også: – Popcorn Time er som Netflix for pirater

Ulovlig i utgangspunktet

Spørsmålet om Popcorn Time er lovlig eller ikke, og graden av ulovlighet hvis man skrur av deling, vil fortsette å debatteres.

– Vi mener at det er standardinnstillingene i programvaren som er utgangspunktet for dette spørsmålet. Og den er satt opp slik at folk deler og dermed klart bryter loven, sier Sætre Hanssen.

– Uansett hva man mener om dette så er hele utgangspunktet at en eller annen i nettverket gjør en rettighetsbeskyttet film eller serie tilgjengelig for deling. Denne typen eksemplarfremstilling er ulovlig. De andre i nettverket fungerer som en form for helere, sier han.

Les også: Slik får du maksimalt ut av mobilbatteriet

Hva gjør Hollywood?

Det er ikke bare Netflix som ser på Popcorn Time som en trussel. Hollywood har stor grunn til å uroe seg.

– Hollywood har mange utfordringer i fanget. På den ene siden har Netflix og HBO begynt å lage sitt eget innhold, og så kommer dette med Popcorn Time. Kanskje dette vil tvinge frem en ny distribusjonsmodell hvor brukerne kan få tilgang til filmene mye tidligere mot betaling, sier Krabberød.

I følge talsperson i Piratpartiet, Øystein Jakobsen, har Hollywood malt seg inn i et hjørne. Hvis de, og resten av mediebransjen, hadde brukt litt av ressursene sine på å tilby folk det de vil ha, i stedet for å bruke enorme summer på å stoppe det de ser på og klassifisere det som ulovlig distribusjon, hadde situasjonen vært en helt annen.

Da er det ikke så underlig at noen ungdommer har løst folks problemer gjennom Popcorn Time, mener han.

– Du kan ikke klage over tapte inntekter når du ikke vil selge vare dine, og i stedet plager folk med regionsperrer, releasevinduer og mye annet. Det er vel og bra med Netflix, HBO og andre, men de tilbyr kanskje en halv prosent av innholdet man vil ha, sier han.

Les også: Slik gjorde vi en gammel iPhone 4 dobbelt så rask

– Trenger reform

Ifølge Jacobsen har Piratpartiet kommet med innspill til hvordan lovverket kan moderniseres og hvordan rettighetshaverne skal få betalt for innholdet, men det er ikke stor interesse for forslagene.

– Dette lovverket er jo et makkverk fra en svunnen tid. Når en lov rammer alle mennesker i et land hver dag er det på tide å endre lovverket.

Uansett hvordan man snur og vender på det er internett en stor kopimaskin hvor det lagres midlertidige kopier over alt - uten det ville nettet stoppet opp, mener Piratpartiet.

– Noen har til og med foreslått å forby rutere fordi de tar midlertidige kopier av innholdet som passerer. Å straffe midlertidige kopier blir jo absurd, men det betyr ikke at alt er lovlig. Den som legger ut den første rettighetsbeskyttede kopien på nettet begår nok et lovbrudd. Om alle de andre som ser på den er lovbrytere er svært vanskelig å avgjøre, sier Jacobsen.

Les også:

Nå kan du spille PacMan i ditt eget nabolag  

Se de norske nerdenes hysteriske «Game of Thrones»-parodi

Dette er de fem mest irriterende programmene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.