OLJE OG GASS

Flere land vil lagre olje under bakken

LØNNSOMT: Lav oljepris har gjort at flere land nå ønsker å lagre store volum olje under bakken, forteller salgssjef Frode Hjelmeland.
LØNNSOMT: Lav oljepris har gjort at flere land nå ønsker å lagre store volum olje under bakken, forteller salgssjef Frode Hjelmeland. Bilde: Frank Mohn
Mona Sprenger
11. feb. 2009 - 07:27

– Flere land har nå planer om å bygge kaverner, sier salgssjef Frode Hjelmeland hos Frank Mohn Oil & Gas på Flatøy utenfor Bergen.

Kan spare store summer

Frank Mohn Oil & Gas har levert store pumpeløsninger til underjordiske lagerhaller for olje og gass. Hjelmeland mener at synkende petroleumspriser har ført lagring av olje og gass høyt opp på agendaen.

– Myndigheter ser at oljeprisen går ned, og at de kan kjøpe store volumer av billig olje og lagre den under bakken i lagerhaller. Det kan de spare enorme summer på. Det er mye billigere å lagre under jorden, samtidig som det er en trygg og miljømessig sikker måte å lagre på. Terrorister kan heller ikke angripe lagrene, sier Hjelmeland.

Store fjellhaller

En kaverne er en stor lagerhall sprengt ut i fjellet. Størrelsene varierer, men en typisk kaverne er på mellom 150 000 og 500 000 m 3. Det tilsvarer mellom 1 til 3 millioner fat.

– Det er store dimensjoner. Det er ikke hver dag det blir laget nye kaverner her i landet, eller noen andre steder i verden heller for den saks skyld. Men når det nå skjer, så er vi en av de få leverandørene i verden som har opparbeidet oss en solid kompetanse på dette området, sier salgssjefen.

Frank Mohn har levert kavernepumper siden midten av 70-tallet.

– Den første pumpen leverte vi til Statoils kaverner på Mongstad så tidlig som i 1974, sier Hjelmeland.

Skandinavisk fenomen

Kaverner er i all hovedsak et skandinavisk fenomen. Det stilles strenge krav til kvaliteten på fjellet kavernene skal sprenges ut i. Mange steder i verden er fjellkvaliteten ikke god nok.

– Hvis geologien ikke stemmer, kan det være vanskelig. Sør-Korea er et land som også har tilfredsstillende fjellforhold, og derfor er de ett av landene som har satset på kaverner. Singapore er også i gang med byggingen av sin første kaverne, sier Hjelmeland.

Grunnvannet passer på

En kaverne må ligge under grunnvannsnivå.

– Grunnvannet passer på at oljen ikke lekker ut. Vann er tyngre enn olje, og det forhindrer oljen å trenge inn i fjellet.

Oljen som lagres i kavernene kommer som regel med tankskip eller via rørledninger rett fra oljeplattformen. Den må så pumpes ut igjen når den skal foredles eller fraktes videre. Frank Mohn Oil & Gas har levert rundt 150 pumper til kaverner omkring i verden.

– En forutsetning for å lykkes i dette markedet er at pumpene må ha høy tilgjengelighet, sier Hjelmeland.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.