– Flere land vil kjøpe F-35

– Flere land vil kjøpe F-35
Bilde: Tom Reynolds

Japan har kunngjort at de anskaffer F-35A for å erstatte aldrende F-4EJ i det japanske luftforsvaret.

At Lockheed Martin gikk seirende ut i F-X-konkurransen, i konkurranse med Boeing F/A-18E/F Super Hornet og Eurofighter Typhoon, kommer ikke helt overraskende.

Ikke bare på grunn av Japan har lang tradisjon med amerikansk materiell, men også at lekkasjer i forrige uke tydet på at F-35 Lightning II hadde vunnet kampen.

Les mer i denne artikkelen:

F-35 med rød sol

Tette bånd

I første omgang skal Japan anskaffe 42 kampfly, men antallet kan øke.

De første fire flyene kjøpes i fiskalåret 2012 som starter 1. april neste år.

– Vi er stolte over den tilliten Japans regjering viser vårt selskap og F-35 ved å la oss levere neste generasjons jagerfly til Japan. Dette innebærer et nytt kapittel i vårt samarbeid med Japan, og bygger videre på det sterke sikkerhetssamarbeidet som er mellom USA og Japan, sier styreleder og administrerende direktør i Lockheed Martin, Bob Stevens, i en pressemelding .

Økt etterspørsel

Også den norske regjeringen er fornøyd med beslutningen. Norge har som kjent planer om å kjøpe 52 F-35A. Derfra påpekes det at antall produserte fly har direkte påvirkning på pris – både innkjøpspris og levekostnader.

Og flere produserte fly gir selvsagt flere kontrakter å kjempe om for norsk industri.

– Det er gledelig at Japan har valgt F-35. Det styrker programmet og det bidrar til å øke etterspørselen, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet i en melding .

Bygger selv

I det japanske luftforsvaret skal F-35A inn og supplere de Mitsubishi-bygde kampflyene F-2 (basert på F-16) og F-15J.

Det ligger an til at Mitsubishi Heavy Industries også skal bygge F-35. Samt sluttmontering av P&W F135-motorene.

Norsk industri er som kjent ikke garantert noen ting, men Ingebrigtsen er åpenbart optimistisk:

– Det er i seg selv et viktig signal når et stort og teknologifokusert land som Japan velger dette flyet. I tillegg kan det bidra til å styrke etterspørselen. Dette er også godt nytt for de norske industribedriftene som er involvert i produksjonen. Jeg tror den japanske beslutningen vil bidra til at også flere andre land utenfor selve F-35 programmet vil velge F-35, sier han.

Andre ikke-partnerland

F-35-programmet har ni partnerland: USA, Storbritannia, Italia, Nederland, Tyrkia, Canada, Australia, Danmark og Norge. Storbritannia og Nederland har bestilt testfly.

Japan blir det andre landet etter Israel utenfor programmet som bestiller kampflyet.