BYGG

Flere kommuner har egen energi- og klimaplan

ENERGIPLANLEGGING: Hver kommune kan få opptil 100.000 kroner til å utarbeide energi- og klimaplaner. Dermed velger mange regioner å gå sammen om planleggingen på tvers av kommunegrensene for å få mer i potten.
ENERGIPLANLEGGING: Hver kommune kan få opptil 100.000 kroner til å utarbeide energi- og klimaplaner. Dermed velger mange regioner å gå sammen om planleggingen på tvers av kommunegrensene for å få mer i potten. Bilde: Sandro Di Carlo Darsa

Enova har fra 2005 til 2008 registrert stor økning i antall søknader om tilskudd til arbeid med å utarbeide energi- og klimaplaner, skriver Nationen.

Regionale samarbeid

Hver kommune kan få opptil 100.000 kroner til planarbeidet. Seniorrådgiver Kjersti Gjervan i Enova sier at mange kommuner har samarbeidet for å utarbeide planer, enten via regionråd eller andre regionale nettverk.

Den praktiske gjennomføringen av arbeidet i kommunene er kommet lengst når det gjelder bygninger. Kommunesektoren er eier av totalt 30 millioner kvadratmeter med bygg i Norge, og den gjennomsnittlige energibruken i kommunale og fylkeskommunale bygg er mellom 8 og 9 TWh i året.

– Flere pilotprosjekter har vist et sparepotensial på minst 15 prosent. Med normal energipris vil det medføre i underkant av 1 milliard kroner i årlige innsparinger, sier Gjervan.

Vil realisere planene

Siden høsten 2009 har Enova faset ut mulighetene for tilskudd til planarbeid. Endringen er en konsekvens av politiske vedtak som har plassert energi- og klimaplaner i retningslinjene til plan- og bygningsloven.

– I framtiden blir Enovas rolle å bidra både gjennom kurstilbud og nye støtteprogrammer for bygg for å realisere planene, sier Gjervan.

Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS er fornøyd med at energi- og klimaplanene raskt kommer på plass. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.