FORUM

Flere gasskraftverk gir dyrere strøm

Nybygde kraftverk vil alltid gi dyrere strøm enn den som er tilgjengelig i dag. Det er flere grunner til det. Blant annet vil dette være kostbare anlegg, og det vil ta lang tid før byggekostnadene er inntjent. Dessuten vil de alltid måtte betale for råvaren sin, det vil si gass, i motsetning til vannkraftverk som bruker gratis råvare, nemlig vann.

Flere aktører har fått konsesjon til å bygge gasskraftverk, men prisen på strøm på lang sikt er for lav til at det er lønnsomt å bygge. Derfor sitter utbyggerne foreløpig på gjerdet og venter.

Hvis gasskraftverkene likevel skulle bygges i dag, måtte de subsidieres. Subsidiering betyr at regningen havner hos skattebetalerne, dvs. deg og meg.

Hvis vi fortsetter å øke forbruket og på den måten tvinger fram utbygging av gasskraftverk, vil altså strømmen bli enda dyrere. En bedre løsning, med langt bedre bruk av samfunnets ressurser, vil være å støtte tiltak for å bruke den strømmen vi har på en mer effektiv måte. Da må vi særlig få ned bruken av strøm til oppvarming. Strøm er en høyraffinert energiform Den kan brukes til vareproduksjon i industrien, mens oppvarming i bygninger kan skje på mange andre måter enn med strøm til panelovner.

Det å bruke elektrisk strøm til oppvarming blir som å bruke indrefilet til hundemat. Vi kan for eksempel både effektivisere og redusere strømbruken ved å bruke varmepumper og ved hjelp av elektronisk styring av strømbruken i boliger. Vi trenger for eksempel ikke å holde stua like varm 24 timer i døgnet hvis vi bare oppholder oss der i fem-seks timer. Med hjelp av elektronisk styring kan vi tids-programmere temperaturen etter eget ønske.

Fjernvarme er en annen måte å varme opp boliger på. Fjernvarmen kommer med vann som varmes opp i et sentralt anlegg og sendes derfra til boligene. Denne løsningen egner seg best for tettere bebyggelse.

Alle disse alternativene vil også minske sårbarheten for svingninger i elprisen. Dessuten hjelper det oss forbrukere til å redusere strømregningen. Dette er tiltak som virker på kort sikt, i motsetning til utbygging av nye gasskraftverk som vil ta flere år.

Stortinget har bedt regjeringen utrede et to-prissystem for strøm. Dette har Norges Naturvernforbund arbeidet hardt for i kulissene. Et slikt system er nødvendig for å beskytte de svakeste strømbrukerne. Også dette kritiseres i enkelte medier. For eksempel har det vært argumentert mot to-prissystemet med at det vil "straffe" dem som bruker mye strøm. Tvert imot - et slikt system må utformes slik at det med ny teknologi gir oss alle mulighet til å redusere vårt forbruk i hverdagen. Dermed kan alle få kontroll med eget forbruk og kostnader.

Generalsekretær Tore Killingland, Norges Naturvernforbund

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.