PRODUKSJON

Flere Ex-instrumenter på bussen

25. sep. 2001 - 08:02

En problemstilling for feltbussystemer i prosessindustrien er begrensningen på antall feltenheter i eksplosjonsfarlige områder som kan kobles til samme feltbusslinje. Begrensningen kommer av at den elektriske energien må holdes på et nivå som er sikkert. Vanligvis benyttes repeatere med en utgangskapasitet på rundt 100 milliampere.

Pepperl+Fuchs’ toppnyhet på automatiseringsmessen Interkama 2001 er Field Link; en barrierestasjon for Foundation Fieldbus H1 og Profibus PA. Stasjonen har fire egensikre utgangskanaler på 40 milliampere hver. Det vil si at tre egensikre instrumenter kan kobles til hver kanal og 12 instrumenter kan knyttes til hver stasjon. Flere barrierestasjoner kan kobles på samme strømforsyning.

I praksis har det til nå ikke vært mulig å koble mer enn tre-fire feltinstrumenter på hver repeater i en eksplosjonsfarlig sone. Med tre Field Link stasjoner kan opptil 31 instrumenter kobles til samme bussegment. Det gir betydelige besparelser på antall repeatere og kabelopplegg.

Strømforsyningen til de nye barrierestasjonene monteres i sikker sone og behøver ingen godkjenning for eksplosjonssikkerhet.. Den kan være så stor som du ønsker; gjerne flere ampere.

Utgangene er kortslutningssikre og galvanisk skilt fra strømforsyningskretsen. De robuste støv- og sprutsikre barrierestasjonene med hus i marinealuminium fungerer også som koblingsbokser ute i prosessområdet. Boksene er i seg selv godkjent for bruk i eksplosjonsfarlige områder.

- Dette er en teknologiplattform for feltbuss i eksplosjonsfarlige områder. Prisen blir om lag 10.000 kroner per stasjon, og utstyret kan leveres fra november, sier markedssjef hos den norske leverandøren Elteco AS, Jacob Borchenius, til tekblad.no.

Field Link følger Foundation Fieldbus Intrinsically Safe Consept (FISCO) – et konsept som nylig er lagt inn i profilspesifikasjonene for denne busstypen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.