KRAFT

– Flere enn oss som kan tilby fleksibilitet

Det er flere ting enn norsk vannkraft som kan gi fleksibilitet i det europeiske kraftmarkedet, påpekte Energi Norges Oluf Ulseth på en konferanse i dag.
Det er flere ting enn norsk vannkraft som kan gi fleksibilitet i det europeiske kraftmarkedet, påpekte Energi Norges Oluf Ulseth på en konferanse i dag. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
7. mars 2011 - 15:36

Fra politisk hold har det ofte ikke vært måte på hvor viktig norsk balansekraft i form av fleksibel vannkraft skal være for å redde Europa.

Mye fleksibilitet

I dag bidro Energi Norges administrerende direktør Oluf Ulseth til å få debatten litt mer ned på jorda.

– Det vil være mange som både kan og skal tilby fleksibilitet. Norsk vannkraft er ikke løsningen med stor “L”, det er en av flere løsninger, sa Ulseth på Energi Norges konferanse om balansekraft på Gardermoen.

Fleksibel gass

Han fortalte at tyske aktører har markedsført gasskraft som veldig fleksibelt og at kullkraft kan være mer fleksibelt enn man har trodd tidligere. I tillegg er det teknisk mulig å gjøre atomkraften mer fleksibel, men at spørsmålet er om det vil være sikkert nok å gjøre det og kostnadene ved det er usikre.

Utviklingen på etterspørselssiden vil også være viktig, med smarte nett, avanserte målesystemer, elbiler og lagring av energi i batterier. Akkurat hvordan systemet vil se ut i fremtiden, er det ingen som vet.

Harmonisering

Men en harmonisering av regelverket er viktig for å få markedene til å spille bedre sammen, og det må bygges flere kabler, påpekte Ulseth.

– Bidraget fra Norge vil være en av flere mulige løsninger, sa Ulseth.

Han understreket at det er viktig å gjøre klart for Europa hva Norge kan tilby.

– Også må det lages forretningsmodeller som gjør at den som investerer i dette, også ser en avkastning som står i forhold til risikoen og størrelsen på investeringen. Dette er ikke klart i dag, sa Ulseth.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.